Ко всем новостям

Ринку нерухомості потрібна державна програма підтримки, адже саме будівельники є найбільшим рушієм економіки

Address.ua 29.06.2022
3702

Ситуація на ринку первинної нерухомості залишається складною. Забудовники намагаються відновлювати роботу, але попит на нові квартири наразі дуже низький, і на те є низка факторів.

По-перше, війна в країні ще не закінчилась. Ризики нових та безжальних  бомбардувань в столиці досить високі.

По-друге,  більшість платоспроможного населення або покинуло країну, або притримує кошти, чекаючи більш спокійного часу.

Невизначеність та невпевненість у завтрашньому дні постійно тримає на гальмах первинний ринок нерухомості.

Сьогодні ми поговоримо про реалії ринку нерухомості та що відбувається в столиці, з Ігорем Кушніром, Головою правління – президентом найбільшої будівельної компанії в Україні «Київміськбуд».

- Пане Ігоре, ваша компанія вже анонсувала про відновлення роботи. Розкажіть на яких саме об’єктах вже відновлене будівництво?   

- Так, «Київміськбуд» відновив роботу з 1 червня. Працює головний офіс, більшість відділів продажу. Щодо будівельних майданчиків, було прийнято рішення розпочати із комплексів, які мають достатній рівень готовності. Зараз роботи відновлено на майданчиках ЖК «Райдужний», «Шевченківський», «Гвардійський», «Поділ град», Mirax, Freedom, Star СityПлюс до цього, ми також маємо сертифікати про введення в експлуатацію паркінгів у ЖК «Шевченківський», «Поділ Град» та «Оберіг-2».

Кушнір.jpg

- Через повномасштабну війну росії проти України, в нашій країні повністю зупинилось будівництво, як наслідок, терміни здачі будинків змістилися, затягнулися або відклалися на невизначений термін. Підкажіть, на що очікувати вашим покупцям, які вже придбали житло в ваших житлових комплексах, чи побудували ви вже плани, коли, як і в якій послідовності відбуватиметеся відновлення робіт.

- Очікувати, що усі взяті на себе зобов’язання «Київміськбуд» виконає. Щодо відновлення робіт я сказав у попередньому питанні. Розпочали роботи по тим комплексам, які мають вищий рівень готовності. З часом будівельні роботи відновляться на усіх без винятку будівельних майданчиках.

- Покупці, які придбали житло в кредит або скористались програмою розтермінування, яка ситуація у них? Чи закріпилися за ними ціна квадрату та вартість житла?

- Від початку воєнного вторгнення «Київміськбудом» була переглянута ситуація щодо виплат за договорами розтермінування. З 1 березня була призупинена виплата розстрочок для наших інвесторів. Поки столиця була у безпосередній небезпеці окупації і економіка простоювала, розстрочку можна було не сплачувати. Зараз ситуація дещо змінилася, ми бачимо, що багато підприємців та бізнесів почали працювати, тож і виплати по договорам розтермінування було відновлено. Зазначу, що до кінця червня інвестори мають змогу сплатити кошти за придбані квадратні метри за цінами, встановленими до 24 лютого.

- В будинках які вже будуються (візьмемо будинки на початкових стадіях будівництва) чи планує вносити зміни в проекти, враховуючи нові реалії нашого життя (наприклад покращені та удосконалені паркінги, які можуть слугувати як бомбосховища  і.т.д.)

- Хороше питання. Давайте розділимо його на дві складові.

Перше: переважна більшість будинків, зведених «Київміськбудом», збудована за монолітно-каркасною технологією. Фахівцями доведено, що вони є більш стійкими, як правило, вони не «складаються», як панельні у разі потрапляння в них уламків ракети. І люди, які знаходяться у сховищі під таким будинком, перебувають у більшій відносній безпеці, скажемо так. Принаймні ризик завалу менший. Ми не беремо ситуації прямого попадання ракети, бо це ніякий бенон не витримає. Але в цілому ситуація саме така.

Друге: на мою думку, нам потрібні не нові проекти, а зброя і системи протиповітряної оборони. Тому що ні один, навіть найкраще укріплений будівельниками будинок, не буде стійким до прямого ракетного попадання або обстрілу зі ствольної артилерії. Тож думаю, треба розглядати це питання глобально, через призму безпекових змін.Щодо бомбосховищ, то їх, звичайно, варто було б оновити з урахуванням потреб для тривалого перебування. Щоб там були, як мінімум, вода та нормальна вентиляція.

- Давайте поговоримо детально про ціни. Що зараз з цінами в Київському регіоні? Що буде з цінами в післявоєнний період? На що орієнтуватися покупцям?

- На сьогоднішній день вартість квадратного метра залежить від багатьох нестабільних факторів. Ціни на будівельні матеріали, зокрема українського виробництва, вже зросли на 30–50%. Багато компонентів тепер потрібно везти з-за кордону. Навіть для бюджетного житла, де частка імпортних матеріалів сягала іноді лише 20%, сьогодні може знадобитися завозити як мінімум 70–80% компонентів. Навіть метал, який традиційно використовували вітчизняного виробництва, зараз придбати неможливо — майже всі заводи або розміщуються на окупованих територіях, або зупинилися через близькість виробництва до зони військових дій. Так само, як і в інших українців, девелопери мають великі проблеми з паливом.

Тож на ринку сформувалися усі передумови для зростання вартості квадратного метра. Думаю, до кінця року ціна зросте в середньому на 20-25%.

- Керівництво країни активно розповідає про будівництво якісного та дешевого житла в короткі терміни, розкажіть наскільки це реально? Чи буде ваша компанія брати участь в цьому будівництві?

- «Київміськбуд» готовий брати участь у будь-яких програмах, бо розвиток і створення нового це завжди позитивних рух для економіки. На мою думку, якщо говорити про швидкість, то доцільніше було б викупити вже готове житло у забудовників, та передати його людям. Тому що воно ось - беріть і живіть, не потрібно чекати, поки нове збудується.

Глобально ринку нерухомості сьогодні потрібна державна програма, яка б дозволила запуститись у повній мірі. Адже саме будівельники є найбільшим рушієм економіки - це показав досвід і Німеччини післявоєнних років, і Америки часів Великої депресії. Україна - не виняток, наші будівельники можуть розігнати економіку достатньо швидко.


Хотите первыми узнавать новости недвижимости?

Процесс строительства является первым визуальным результатом работы девелопера и серьезно влияет на его имидж. Однако существует немало важных факторов, от которых зависит репутация застройщика:

  • Четкий выбор расположения. Строительство жилого комплекса девелоперами в Киеве не должно приносить неудобства местным жителям квартала.
  • Внимание к будущим жителям новостройки. Стоит учитывать все детали при строительстве дома - планировку, инфраструктуру, вид из окна и т.д.
  • Использование качественных и экологических материалов для создания постройки.
  • Открытая коммуникация с клиентом.
  • Обслуживание объекта недвижимости во время и после строительства.

Застройщики Киева и как выбрать надежную строительную компанию.

Киевские строительные компании переживают о своем статусе, предоставляя клиентам лучшие условия проживания и особые предложения. Купить недвижимость у застройщика можно на выгодных условиях рассрочки или кредитования. Такой способ позволяет приобрести жилье на первичном рынке, не отдавая сразу большую сумму денег. 

Часто киевские строительные фирмы предоставляют праздничные и сезонные акции, от которых сложно отказаться. В некоторых случаях на начальных этапах строительства вы можете заказать перепланировку жилья. Так, вы получите желаемую квартиру или дом, которую не придется переделывать самостоятельно.

При покупке жилья у застройщика в Киеве вам предоставляется развитая социальная и торговая инфраструктура района, надежные коммуникации, собственный паркинг, безопасность проживания, юридическая помощь при оформлении сделки и большое пространство для воплощения желаний.

Стоит тщательно подходить к выбору строительной компании, чтобы не попасть на девелопера, строящего дом на протяжении долгих лет.

Выбор строительной организации на сайте address.ua

Портал недвижимости предоставляет широкий каталог строительных компаний. Найти наиболее подходящий вариант можно с помощью актуального описания киевских девелоперов. На сайте вы узнаете о построенных объектах, динамике строительства и специализации каждой фирмы.

Для тщательного подхода к поиску девелопера в Киеве предоставляются следующие характеристики: 

  • Контактная информация.
  • Описание.
  • Готовые жилые комплексы.
  • Преимущества компании.
  • Награды и звания.

Стоимость жилья в доме от застройщика рассчитывается за один квадратный метр и зависит от многих факторов: района расположения, площади, этажности, планировки, инфраструктуры и состояния придомовой территории.

На портале размещена фактическая и достоверная информация о строительных организациях Киева, которая поможет сделать правильный выбор.

Показать больше
Развернуть
В других странах
Вопросы, пожелания, реклама

Администрация оставляет за собой право удалять дублирующиеся объявления, объявления с недостоверной или слишком общей информацией, а также прямую рекламу услуг. Администрация сайта не несёт ответственности за какие-либо противоправные действия, связанные с опубликованными у нас объявлениями. Информация подаётся "как есть". Будьте бдительны при аренде или покупке объектов!

Все права защищены и охраняются действующим законодательством. Использование материалов с данного сайта возможно только с письменного разрешения компании «Адрес». Администрация сайта не несет ответственности за содержание размещенных объявлений.

;

Процесс строительства является первым визуальным результатом работы девелопера и серьезно влияет на его имидж. Однако существует немало важных факторов, от которых зависит репутация застройщика:

  • Четкий выбор расположения. Строительство жилого комплекса девелоперами в Киеве не должно приносить неудобства местным жителям квартала.
  • Внимание к будущим жителям новостройки. Стоит учитывать все детали при строительстве дома - планировку, инфраструктуру, вид из окна и т.д.
  • Использование качественных и экологических материалов для создания постройки.
  • Открытая коммуникация с клиентом.
  • Обслуживание объекта недвижимости во время и после строительства.

Застройщики Киева и как выбрать надежную строительную компанию.

Киевские строительные компании переживают о своем статусе, предоставляя клиентам лучшие условия проживания и особые предложения. Купить недвижимость у застройщика можно на выгодных условиях рассрочки или кредитования. Такой способ позволяет приобрести жилье на первичном рынке, не отдавая сразу большую сумму денег. 

Часто киевские строительные фирмы предоставляют праздничные и сезонные акции, от которых сложно отказаться. В некоторых случаях на начальных этапах строительства вы можете заказать перепланировку жилья. Так, вы получите желаемую квартиру или дом, которую не придется переделывать самостоятельно.

При покупке жилья у застройщика в Киеве вам предоставляется развитая социальная и торговая инфраструктура района, надежные коммуникации, собственный паркинг, безопасность проживания, юридическая помощь при оформлении сделки и большое пространство для воплощения желаний.

Стоит тщательно подходить к выбору строительной компании, чтобы не попасть на девелопера, строящего дом на протяжении долгих лет.

Выбор строительной организации на сайте address.ua

Портал недвижимости предоставляет широкий каталог строительных компаний. Найти наиболее подходящий вариант можно с помощью актуального описания киевских девелоперов. На сайте вы узнаете о построенных объектах, динамике строительства и специализации каждой фирмы.

Для тщательного подхода к поиску девелопера в Киеве предоставляются следующие характеристики: 

  • Контактная информация.
  • Описание.
  • Готовые жилые комплексы.
  • Преимущества компании.
  • Награды и звания.

Стоимость жилья в доме от застройщика рассчитывается за один квадратный метр и зависит от многих факторов: района расположения, площади, этажности, планировки, инфраструктуры и состояния придомовой территории.

На портале размещена фактическая и достоверная информация о строительных организациях Киева, которая поможет сделать правильный выбор.

Показать больше
В других странах
Вопросы, пожелания, реклама
Показать больше

Администрация оставляет за собой право удалять дублирующиеся объявления, объявления с недостоверной или слишком общей информацией, а также прямую рекламу услуг. Администрация сайта не несёт ответственности за какие-либо противоправные действия, связанные с опубликованными у нас объявлениями. Информация подаётся "как есть". Будьте бдительны при аренде или покупке объектов!

Все права защищены и охраняются действующим законодательством. Использование материалов с данного сайта возможно только с письменного разрешения компании «Адрес». Администрация сайта не несет ответственности за содержание размещенных объявлений.

;