Мы еще работаем над изменением дизайна этой страницы.
Очень скоро Вам будет намного удобнее на Address!
Мы собираем самые интересные видео сюжеты про недвижимость
За рік ціни на заміське житло впали на 4%

За рік ціни на заміське житло впали на 4%

Заміські будинки на Київщині дешевшають. Порівняно із травнем минулого року ціни впали на 4 відсотки. На вартість впливає віддаленість від міста і наявність інфраструктури. У Баришівському районі можна знайти дім за 480 доларів за квадратний метр. У Фастівському - на 40 доларів більше. А ось в Обухівському - високі розцінки і далі тримають. Заміські будинки дешевшають по всій Україні. На 4-5 процентів впродовж останніх трьох років. тенденція збережеться й на далі.

02 июля 2013 Ubr.ua

Другие новости

Рострочка на квартири пожвавить ринок

Будівельні фірми можуть стимулювати продажі. За рахунок продажу на виплату. Хоча в Україні це поки що - ризикована операція. Адже віддавати кватири під майбутні надходження на певні періоди часу, означає йти на швидке вимивання обігових коштів. А це можуть собі дозволити не всі компанії. Ринок нерухомості буксуватиме ще років п'ять, - віце-президент АПУН Олександр Бондаренко, голова нацради рієлтерської палати України: Речь может идти о наиболее интересных для покупателя, а не для застройщика. Потому что застройщик идет на такие псевдокредитеые программы не от хорошей жизни, а от того что очередь не стоит на его объекты . Как построить дом в залог квартиры. Советы эксперта На сьогодні розстрочка має привабливу умову відсутність необхідності платити відсотки. Але скористатись цим може обмежена кількість українців. Бо первинний внесок - мінімум 50 %. Частіше 70%. І лише решту суми треба погасити забудовнику упродовж певного часу. Або жорстко встановити термін, наприклад, рік. Або прописати умову, приміром, до моменту введення будинку в експлуатацію. Придбати квартиру в розстрочку стало легше? Віктор Шулик, експерт фінансового ринку: На 20 лет получить кредит -рассрочку у застройщика не получится. Это 3 -4 года. Даже если вы заплатите 30% стоимости, то вам надо за 3-4 года саккумулировать сумму. Те это рассрочки не для рядовых граждан. Это для тех, кто уже накопил 50% и более стоимости и для людей с доходом выше среднего - там от 2 тыс. долларов . Рассрочка на жилье: плюсы и минусы Підтримати такі програми могли б державні іпотечні фонди. Якби будівельні компанії отримали більш вільний доступ до ресурсу для поповнення саме обігових коштів, то і умови розстрочки могли б стати ліпшими.

02 апреля 2012 Ubr.ua
Забудовники vip-котеджів перебудують їх на малоповерхівки

Віп-котеджі можуть перетворити на кількаквартирні будинки. Забудовники не вгадали з попитом на такі споруди. Тож шукають способи, як врятувати вкладені кошти. У першу чергу переформатування чекає оселі навколо столиці. Найближчим часом котеджі дорожчати не будуть Наталя Нескреба, член Асоціації із нерухомості: "Два городка в Обуховском направлении, три в Житомирском и 7 на Левом берегу высказали намерение переформатировать свое виденье коттеджного городка. И уже из коттеджей делать несколько этажные дома, где будут квартиры продаваться". Ринок нерухомості буксуватиме ще років п'ять, - віце-президент АПУН На заваді може стати закон. Адже на землі із цільовим призначенням під зведення приватного будинку зводити кількаповерхову споруду заборонено. Потрібно переоформлювати всі документи. А цей процес може затягнутися. Тому юристи радять покупцям таких помешкань не поспішати і перевіряти всі папери. Земля під котеджі дешевшає через відсутність попиту Андрій Бегменко, юрист: "Перед інвестуванням необхідно переконатися, що у забудовника є відповідний державний акт на цю земельну ділянку, на якій буде відбуватися будівництво, що вид використання цієї земельної ділянки змінено. Що у забудовника в його будівельній ліцензії вказано не тільки будівництво котеджів, наприклад, одно-, двоповерхових, але і будівництво багатоповерхівок". В очікуванні нового податку на нерухомість. Або чи варто відчиняти міліції? Також потрібно ретельно проаналізувати акт введення об'єкта в експлуатацію. І впевнитися, що споруда відповідає будівельним нормам. А фундамент витримає додаткове навантаження у вигляді 2-3-х поверхів. Наталія Андрійчук, Сергій Коренєв. Телеканал UBR.

30 марта 2012 Ubr.ua
ОСББ отримуватимуть кредити на капремонт

Уже цього року ОСББ отримуватимуть позики на капітальний ремонт будинків. Відповідну ідею виношують у міністерстві житлово-комунального господарства. Саме це відомство обиратиме проекти, на які спрямовуватимуть гроші. Кредити можна оформити усього під 3% аж на 10 років. На таку ідею в бюджеті виділили 40 мільйонів гривень. У Латвії за такою схемою вже працюють. Анатолій Близнюк, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ: За 60 квадратних метрів житла, коли витрачається не бульше 50 кіловат на обігрів одного квадратного метру, то ви платите 40 євро. Якщо будинок неефективний, то тоді платите 140 євро . У те, що українці житимуть, як в Європі - вірять не всі. Мовляв, отримати пільгові кредити зможуть лише обрані. Та й то - не факт, що держава виконає свої зобов язання перед ОСББ. Олексій Кучеренко, голова правління ВГО "Спілка власників житла України": Ну добре, Мін ЖКГ цього року компенсує якийсь там відсоток, а наступного року він компенсує, чи ні? Не відомо. А через рік компенсує? Люди візьмуть кредит, а що вони в заставу дадуть? Будинок? Потім у них будуть забирати будинок? . Для того, аби знати, що саме утеплювати та скільки потім можна зекономити, необхідно провести енергоаудит будинку. А процедура дорога. Коштує для ОСББ в середньому 40 тисяч гривень.

27 марта 2012 Ubr.ua
Забудова недоторканої землі: Живописні схили Дніпра обнесуть багатоповерхівками

Другий тиждень поспіль спеціальна комісія намагається знайти крайнього у питанні - хто, кому і навіщо віддав в оренду ділянки побіля історичної Паркової алеї у Києві. Будувати там забороняє закон. Але він як відомо - багатьом не указ. Тож вдруге комісія зібралася без жодного сенсу. Живописні схили Дніпра скоро можуть остаточно втратити свою красу та самобутність. Активісти стверджують, що по обидві сторони від гелікоптерного майданчика, що будуть для президента, скоро з'являться дві багатоповерхівки. Див. також: Хороми Януковича з висоти пташиного польоту Біля президентського вертолітного майданчика тулять дві шестиповерхівки, а сам майданчик уже схожий чи то на торговельний центр чи то на елітний клуб. Остаточного проекту споруди і дозвільних документів досі ніхто не бачив. Навіть головний архітектор столиці Сергій Целовальник. На друге засідання спеціальної комісії Київради щодо забудови Паркової алеї, Державне земельне агентство врешті надало інформацію про виділені під забудову ділянки, хоча і не вказало їх цільове призначення. Представники столичного управління архітектури теж мали б надати пояснення, чому забудовується недоторкана земля - натомість ховають обличчя. "Будь-ласка, я дуже шкодую, що ви це не принесли на сьогодні, але ваш керівник обіцяв, що ми це сьогодні отримаємо. Хорошо, кивает" У документах від Державного земельного агентства депутати розгледіли щонайменше дві спірні ділянки. Олександр Бригінець, голова комісії Київради: "Якщо говорити про 10 об єкт ТОВ Делікатес, поблизу зеленого театру. Оренда на 15 років була видана. Але тут написано оренда і не написано цільового призначення. Якщо там є слово будівництво чи реконструкція, то це нам перший сигнал, що там може бути забудова". Загалом в оренду роздано щонайменше 20 ділянок вздовж Паркової алеї. Якщо комісія встановить, що їх використовують не за призначенням - а будувати там можна щонайбільше, велосипедні доріжки, Київрада може забрати землю назад. Наталія Новак, депутат Київради: "Це можливо. Інше завдання, чи буде київська міська рада голосувати. Тому що враховуючи сьогодні в КМР більшість Черновецького і більшість Попова, вони можуть за це просто не голосувати". Доки чиновники тикають пальцем одне на одного будівельники завершують дорогу від гелікоптерного комплексу до Маріїнського парку. Поміж тим, Паркова алея відноситься до території пам'ятки "Історичний ландшафт київських гір і долини річки Дніпро". А отже, ця територія не підлягає забудові за жодних обставин.

27 марта 2012 Ubr.ua
Кількість власників квартир у Європі та США у 2-3 рази менша, ніж в Україні

Українська влада має не роздавати кошти на доступне помешкання, а спрямовувати їх на будівництво соціального або муніципального житла. Вважають експерти. Саме це дозволить забезпечити пересічних громадян недорогими оселями за мінімальну орендну плату. Мовляв, така система діє в більшості країн Європи та в Америці. Тому і кількість безпосередньо власників квартир там удвічі-утричі менша, ніж в Україні. Наша держава за цим показником - серед передовиків. Олександр Бондаренко, голова ради Ріелторської палати України: У нас приблизно 80% сімей власники квартир. У Франції 35, Німеччині - 30. Інші живуть в орендованому житлі. Кожні 10 років седньостатистичний європеєць міняє житло. В США - кожні 8 років .

26 марта 2012 Ubr.ua
Кому потрібен санаторій в Чорнобилі?

Друге читання законопроект, який дозволяє будівництво у Чорнобильській зоні скоріш за все пройде. У величезні шанси його ухвалення вірять екологи. Кажуть, це перший крок до реприватизації земель відчуження. Екологи припускають - високопосадовці зацікавлені в цьому. Можливо там виловлюватимуть рибу, або вирубуватимуть ліс. Бо на деревині можна гарно заробити. Щоправда, автор законопроекту запевняє, що зводити ані промислові підприємства, ані санаторії у 1-й та 2-й зоні ніхто навіть не думав. Мета щоб люди, які й досі мешкають на забруднених територіях мали можливість знайти роботу. Володимир Борейко, еколог: Есть определенное количество людей, которое бы хотела там строить дачи. Или они верят в сказки о том, что там нет радиации. Или просто хотят построить дачи и продать каким-то дурням . Микола Шершун, народний депутат України: Я в цьому законі абсолютно не переступаю ніяких рамок. Тому що я народився на жаль на тій території, яка сьогодні відноситься до забрудненої .

26 марта 2012 Ubr.ua
Експерт: Дешева іпотека - ілюзія

За нинішніх економічних умов дешева іпотека - ілюзія. Переконані експерти. Адже доходи населення мізерні, а в будівельній галузі забагато проблем. Банки не готові брати на себе всі ці ризики. Здешевлювати іпотеку банки не готові. Нині ставки за позиками на житло - 15-17 % річних. Щоб отримати кошти, потенційні клієнти повинні мати підтверджений дохід близько 12-ти тисяч за місяць. Фінансисти кажуть - аби оживити ринок ставки мають бути в межах 10%. Та експерти зазначають: банки на це не зважаться, бо ризики в будівельній галузі завеликі. Чому "Дешева іпотека" не користується попитом Олександр Сугоняко, президент асоціації українських банків: Доступне житло, масова іпотека - це сьогодні просто фразеологія. Це не для України. Сьогодні це не може бути. Це просто передвиборча розмова. У нас ні доходи населення не дозволяють говорити про це, тому що маса людей має дуже малі доходи. З іншого боку, галузь зовсім не готова запропонувати нормальну ціну . Читайте також: Квартирне питання: чи буде дешевше Одна з проблем - відсутність детальних планів територій, які забудовують. Їх немає майже ніде, кажуть юристи. Процедура виділення землі також дуже складна. Приміром у Росії цю проблему розв язали просто. Там кошти населення залучають на певному етапі готовності житла. Тож банки застраховані від того, що новобуд стане довгобудом. Читайте також: Азаровская "двушка" за $25 тысяч реальна Наталя Доценко-Білоус, юрист: Имущественные права на будущую недвижимость, они фактически являются ненадежными. И судебная практика в первую очередь подтверждает, что это абстракция . Читайте також: Новые правила продажи жилья Мінімізувати ризики допоможе і державна реєстрація всіх угод із нерухомістю, яку будують. Приміром, у Росії така вже діє. А ще гарний досвід сусідів - договори пайової участі та накопичувальні житлово-будівельні кооперативи. Це дозволяє громадянам поступово відкладати кошти на помешкання, не влазячи у великі борги.

23 марта 2012 Ubr.ua
Українські орендарі зазнають збитків під час Євро-2012

Ринок оренди в Україні під час Євро ризикує зазнати збитків. Через захмарні ціни, футбольні вболівальники заздалегідь почали бронювати житло в сусідній Польщі. Дивіться також: Що буде з цінами на таксі під час Євро 2012? Ми наслідуємо приклад Португалії. І не найкращий. Під час проведення чемпіонату в 2004-му році там дуже зросли ціни на проживання. І фанати оголосили економічний бойкот жили в Іспанії і лише навідувались у Португалію на конкретні матчі. Дивіться також: Єврофани шоковані нашими цінами: готелі дорожчі за німецькі Таку перспективу прогнозують Україні. Наразі навіть через це переглядають прогнози на зростання вартості оренди. А фірми, що готувались до тимчасового виходу на ринок, скасовують свої плани. Скільки зароблять ресторани на ЄВРО-2012? Олександр Бондаренко, голова Ради рієлтерської палати: "Многие друзья хотели приехать в Украину на Ерво. Когда они узнали средние цены и о качестве, которое может быть за эти деньги, они решили, что будут в Польше. А чартерными рейсами за 50 евро будут дешевые рейсы, будут прилетать. То есть, люди отказываются от поездки в Украину".

23 марта 2012 Ubr.ua
Чому цього року подешевшають квартири?

Цьогоріч квартири дешевшатимуть. Через низькі зарплати в державі обсяг пропозиції житла на ринку значно перевищуватиме попит. Тому продавці змушені знижувати ціни. За того рівня доходів, який мають українці, вони повинні бути на тертину нижчі. Дивіться також: Депутати порахували вартість 1 кв.м житлової нерухомості Мар'ян Заблоцький, начальник відділу економічних досліджень комерційного банку: Основною проблемою того, що в нас житло дороге, це те, що в попередні роки в нас було дуже активне кредитування і так само в нас була дуже мала пропозиція житла на ринку. В Україні майже неможливо отримати дозвіл на будівництво нормально . Найближчим часом доходи українців збільшуватимуться повільніше, кажуть експерти. Якщо в 2010-2011-му їх приріст становив понад 10 %, то надалі не перевищуватиме трьох-чотирьох пунктів за рік. Окрім того, в державі майже відсутнє кредитування. Іпотеку надають під 16-17 % за інфляції 4,6. А обіцяні програми здешевлення позик запрацюють нескоро. Дивіться також: Нерухомість: Українці переходять із комфорту на економ-клас Віктор Несин, голова правління спілки консультантів із нерухомості: Даже если заработает cgта ипотечная программа, которую озвучивает правительство, то, я думаю, что она существенно на рынок не повлияет по одной простой причине. Больших количеств средств все равно не будет. И это будет выборочно для каких-то определенных групп населения . Читайте:Хто є платниками податку на нерухоме майно Попит залишатиметься переважно на недорогі одно- та двокімнатні квартири. Елітна ж нерухомість має подешевшати на 10-20 %. Зокрема через введення в експлуатацію нових об'єктів. Тож, аби привабити покупців, забудовникам доведеться знижувати ціни.

22 марта 2012 Ubr.ua
Депутати порахували вартість 1 кв.м житлової нерухомості

500 доларів або 4 тисячі гривень за квадратний метр. Такою має бути ціна доступного житла. А площа двокімнатної квартири такого класу не повинна перевищувати 50 квадратів. Порахували у Кабміні. Нерухомість: Українці переходять із комфорту на економ-клас Учасники ринку погоджуються щодо метражу. А от щодо вартості - не знаходять аргументації за теперішніх умов. Прийняли низку потрібних законів для цього ринку. Вони мали б здешевИти собівартість. Але ці документи на повну не запрацювали. До того ж потрібні зміни ще у 20-30-ти нормативних актах. Про це фахівці наголошували ще під час обговорення та прийняття законів. Читайте також: Дешевое жилье: какая главная интрига Василь Невмержицький, директор казначейства комерційного банку: Вопрос уменьшения стоимости жилья он будет зависеть еще от 2 направлений - на какие деньги строительная компания будет работать. И по чем, по какой стоимости .

22 марта 2012 Ubr.ua
Банки на низькому старті: Скільки дадуть на доступну іпотеку?

Схему фінансування кредитів на придбання житла під 2-3 % ще розробляють. Але грошова оцінка вже є. В уряді кажуть, це 10 мільярдів гривень. Сума величезна, підкреслюють експерти. Тій же державній іпотечній установі, свого часу видавали максимум 1 мільярд. Читайте: Дешевую ипотеку от Президента презентуют в мае Василь Невмержицький, директор казначейства комерційного банку: Если население будет иметь доступ к покупке квартир таких с маленькой ставкой за пользование ссудными деньгами , то конечно приведет к спросу на жилье и росту объёма строительства . Читайте також: Податкова знижка при іпотечному кредиті Окрім зростання попиту та будівництва, фахівці не виключають і збільшення цін. Особливо, якщо уряд справді запустить в іпотечний ринок 10 мільярдів гривень. Адже, за оцінками експертів знадобиться близько 300-500 мільйонів гривень у рік. Ця сума потрібна для компенсації заявлених 5 % вартості кредиту для 10-ти, максимум 20-ти тисяч квартир економ-класу. Дивіться сюжет: В українців не вистачить зарплат на "дешеву" іпотеку Ерік Найман, експерт фінансового ринку: Это 10-20 тис в год - вряд ли больше они смогут перелопатить. Вы должны быть бедным. У вас должен быть низкий социальный статус. Иначе вся Украина встанет в очередь получать кредиты. Это не правильно . Важливо й те, у якій перспективі, і за якими механізмами уряд планує вкинути в іпотечний ринок 10 мільярдів гривень. Якщо це відбудеться за рік два - можна чекати на інфляцію та зростання цін на нерухомість мінімум на 25 %. Вікторія Бойко, Валерій Наумов. Телеканал UBR.

21 марта 2012 Ubr.ua
Нерухомість: Українці переходять із комфорту на економ-клас

Українці переходять із комфорту на економ-клас. Понад половину всіх угод купівлі-прОдажу в нашій державі укладають у сегменті найдешевшого житла. Підвищення цін на комунальні послуги, продукти харчування, зростання безробіття змушують громадян не тільки тугіше затягувати паскИ, а й стискати своє місце проживання до мінімальних меж. Саме через це старі, проте малогабаритні "хрущовки" користуються неабиякою популярністю на ринку нерухомості. Артур Кирилов, директор агентства з нерухомості: Найголовніша причина це їх вартість, а вартість виходить з того що вони не крупногабаритні, тому що якщо приміром в однокімнатній хрущовці 35 квадратних метрів, то в сучасному будинку, який проектувався чотири чи 5 років назад однокімнатна квартира до 60 метрів доходить . Приміром, сьогодні трикімнатна квартира в хрущовці коштуватиме приблизно стільки ж, як і однокімнатна в будинку із новим плануванням. Тож забудовники та девелопери масово почали відмовлятися від зведення елітного помешкання та житла бізнес-класу. Оскільки вони не затребувані на ринку. Дивіться також: Усім по квартирі до 2023 року - чергова обіцянка Азарова чи квартирне питання таки вирішать? Лев Парцхаладзе, голова ради директорів Конфедерації будівельників: Тенденция такова что, так как все что строится у нас строится для потребителей, а потребитель немножко поменял свой взгляд, а взгляд поменял, потому что доходы резко сократились и сейчас в ход идут квартиры, где меньше площадь . Тому забудовники корегують проекти житлових будинків, зменшуючи кількість трикімнатних великометражних квартир і знижуючи кількість малометражних - менше або в межах сорока квадратних метрів. Вартість такого помешкання до кінця року може зрости, прогнозують ріелтери. Усе через збільшення попиту на оренду недорогих осель. Дивіться також: Сім'я з доходом менше ніж 4 тисячі зможе купити квартиру? Артур Кирилов, директор агентства з нерухомості: Збільшення вартості орендних ставок через деякий час призводить до збільшення активності на ринку купівлі-продажу, а от збільшення активності на ринку купівлі-продажу через деякий час призводить до збільшення вже ціни продажу . Дивіться також: Як отримати "доступне житло"? Щодо ринку житла бізнес-класу - його вартість зростати не буде. Попит у цьому сегменті найменший. І особливих змін ріелтери не прогнозують. Те ж стосується й еліт-класу. Багатих людей, які зазвичай і купують таке помешкання, не більшає. 

21 марта 2012 Ubr.ua
Житло для молоді будуватимуть у кооперативах

Назад до СРСР. Депутати пропонують молоді об'єднуватись в житлово-будівельні кооперативи. І зводити собі будинки на пільгових умовах. Відповідні законопроекти парламент розгляне цього тижня. Дивіться також: Усім по квартирі до 2023 року - чергова обіцянка Азарова чи квартирне питання таки вирішать? Кооперативи діятимуть, як самоврядні організації. Потрапити до них зможуть громадяни віком від 18-ти до 35 років. Які перебувають у шлюбі не менше ніж три роки або мають дитину. Вони самостійно обиратимуть собі забудовника. Для зведення помешкання влада безкоштовно надаватиме земельну ділянку, і проведе до неї комунікації. Реєстр молодіжних кооперативів вестиме Державний фонд сприяння молодіжному будівництву. Читайте також: Знов МММ...чи навчили чогось українців фінансові афери 90-х? Андрій Пінчук, співавтор законопроекту: "Не відміняються ні пільгові довгострокові кредити від держави, і погашення відсотків. Але ми розширяємо можливість в тому, щоб здешевити житло для молоді. І по-друге, дати можливість самими будувати. Відновити роботу як раз отих МЖК".

20 марта 2012 Ubr.ua
Гроші за недобудови не повернуть

Будівельники повинні повернути гроші за незавершені об єкти. Так вирішив Конституційний суд. Там відновили права громадян, які вклали кошти у спорудження житла. Їм заборонили забирати свої внески у 2008-му році. Тоді вкладники почали масово вимагати гроші від девелоперів. Щоб врятувати будівельну галузь від колапсу, уряд та парламент запровадили мораторій. Щоправда, і тепер повернути інвестиції українцям буде важко. Навіть через суд. Дешевое жилье: какая главная интрига Лев Парцхаладзе, голова ради директорів Конфедерації будівельників: Если у строителя или девелопера который строит этот объект у него средств нету, то что подаст в суд от этого ничего хорошего нету. Ну, получил он решение суда, что бы вернуть деньги, фактически он подаст это предприятие на банкротство и от этого не факт что он получит деньги .

16 марта 2012 Ubr.ua
Якою землею наділили ОСББ?

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків отримають землю під будівлями. У власність або постійне користування. А ще - прибудинкову територію. Уряд прискорить передачу будинків в ОСББ А також приміщення, розташовані поруч. Відповідний закон ухвалила Верховна Рада. Така передача - безкоштовна. Крім того, у документі прописали - учасники ОСББ теж мають право претендувати на субсидії для оплати житлово-комунальних послуг. Новітні ОСББ: квартплата 3 тисячі - ВІДЕО А ще оплачувати воду, тепло та електроенергію організація буде за тарифами для населення, а не для юридичних осіб. ОСМД не может выбрать даже своего дворника Юрій Одарченко, народний депутат України: Дана редакція закону про товариства співвласників житла - вона нічого не привнесе для того, щоб такий рух розвивався. Закон дає можливість приватизувати землю під периметром будівлі. Що це дає людям? Навіщо їм ділянка під будинком? вона і так нікуди не дінеться .

16 марта 2012 Ubr.ua
Усім по квартирі до 2023 року - чергова обіцянка Азарова чи квартирне питання таки вирішать?

Квартирне питання в Україні вирішать до 2023 року. Завдяки програмі "доступне житло", пообіцяв прем'єр-міністр. Для цього зводитимуть щороку близько ста тисяч квартир. У першу чергу оселі пропонуватимуть молодим сім'ям. Середній місячний дохід яких близько 5-ти тисяч гривень. Раніше Микола Азаров заявляв, що вважає завданням Кабміну будівництво 10 млн квадратних метрів житла щорічно. Дивіться сюжет: Сім'я з доходом менше ніж 4 тисячі зможе купити квартиру? Микола Азаров, прем'єр-міністр України: "Я розумію, що після багатьох років зневіри і недовіри людей до влади виникає питання: чи реально це все? Чи не збудовані ці плани на паперовому фундаменті? На друкарському верстаті? Твердо кажу - цілком реальні. Фундамент для них один: це зростання економіки". Як отримати "доступне житло"? - ВІДЕО

15 марта 2012 Ubr.ua
Уряд прискорить передачу будинків в ОСББ

В Україні може з явитись Нацрада із питань створення та функціонування ОСББ. До її складу увійдуть члени об єднання багатоповерхівок, а також представники різних органів влади. Таким чином в уряді розраховують прискорити передачу будинків в управління власників житла. Мешканці домів не поспішають створювати ОСББ. Нині таких організацій лише 17 % від усього житлового фонду. Адже територія навколо будівлі все одно залишається власністю міста. А значить, вирішувати, хто її прибиратиме та скільки за це платити - люди не мають права. Крім того, усі витрати на ремонт автоматично стають тягарем для мешканців. Новітні ОСББ: квартплата 3 тисячі - ВІДЕО Олексій Кучеренко, екс-міністр з питань ЖКГ: Люди, забирайте свої будинки, чорт із вами, ще й потім не віддають землю, але до нас за грошима не приходьте. Не потягнуть люди - не потягнуть - якщо їм передадуть цю хрущовку, і скаже міський голова: все, це не моя хрущовка. Я за неї не відповідаю. Це ваш будинок, робіть з ним, що хочете . У Білорусі від стін будинку, який пререходить на баланс тамтешніх ОСББ, обов язково відміряють півтора метри. Ця ділянка гарантовано є власністю об'єднання. І усі мешканці квартир зобов язані платити податок на землю. Щоправда, його ставка незначна. У Німеччині пішли ще далі. Як житиметься, якщо створити ОСББ? Геннадій Кальонов, директор міжнародної асоціації менеджменту нерухомості: Многоквартирный дом жилой дом продаётся по квартирам. Земельная книга на дом уничтожается, и заводится столько земельных книг, сколько собственников квартир в этом доме. То есть, у каждого собственника есть своя земельная книга на его долю на этом земельном участке. Когда понадобится брать кредит под модернизацию дома, это является залогом . Де взяти позику ОСББ? В Україні закон про ОСББ затвердили ще у 2002-ому році. З того часу його практично не переписували. Тому документ застарів. Між тим, влада планує зробити так, аби кількість об'єднань співвласників багатоповерхівок через три роки сягнула 70 %.

15 марта 2012 Ubr.ua
Дешевої іпотеки не буде: Зарплат українців не вистачить

Українці можуть залишитися без обіцяної президентом дешевої іпотеки. А саме - позики під 2-3 %. Експерти застерігають - навіть якщо такі ставки і будуть - зарплат українців не вистачить і на них. На сьогодні наші громадяни у середньому по країні заробляють 2700 гривень за місяць. Аби взяти іпотеку та сплачувати банку проценти, потрібно отримувати 8 000 грн, як мінімум. Середні ставки нині сягають 18% річних. Погасити різницю доведеться за рахунок державних банків. Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків: Держава, виходячи на ринок і виступаючи агентом ринку, бере на себе із цих 18 реальних відсотків ... 3 буде хтось брати, а решта буде брати на себе держава. Можете уявити собі, які це ризики , і хто за це буде розраховуватися? . Читайте також: Квартирне питання: чи буде дешевше У чиновників своя арифметика. Нині в Україні - тьма недобудованого житла. Щоб відновити роботу на майданчиках - потрібно 45-50 мільярдів гривень. Саме ці споруди і можуть стати об єктами для кредитування. Дивіться сюжет: Секрет дешевої іпотеки Владислав Лук'янов, перший заступник голови комітету ВРУ з питань бюджету: Ипотечные договора, которые будут заключаться - сикъютеризировать -либо выпускать под них облигации. Продавать эти облигации Национальному банку , и под ту же ставку, которую он рефинансирует банки, когда им необходимо пополнить свою ликвидность - пополнять и фонды госстроительства . Читайте також: Минрегион отстаивает 30-летнюю ипотеку Утім експерти категоричні: люди - і так у боргах. Для того ж, аби хоч якось відродити ринок іпотеки, банки повинні знизити ставки хоча б до 10%. І не факт, що дешеві позики від держави дістануться тим, хто їх насправді потребує.

13 марта 2012 Ubr.ua
На будівництві готелів у Києві саме час підняти копійку

У Києві не вистачає 4-зіркових готелів. Від загальної кількості їх лише 20 %. Саме на будівництві таких об єктів бізнес може непогано заробити. Адже номери у таких закладах дешевші, ніж у елітних. Дивіться також: Єврофани шоковані нашими цінами: готелі дорожчі за німецькі А ось якість сервісу майже нічим не поступається. Добова вартість номера в середньому 600 гривень. Готелів же класу люкс більше ніж достатньо. Правін Рамессур, генеральний менеджер готелю (Україна): "У Києві достатньо 5-зіркових готелів. Чомусь всі будують переважно об єкти найвищої категорії комфорту. Натомість варто зводити чотиризіркові. Як свідчить досвід, подібні проекти швидше приносять прибутки".

23 февраля 2012 Ubr.ua
Дешеве житло за 4 місяці - не утопія, а реальність

Будинок, за ціною половини однокімнатної квартири у Києві. Це не утопія, а канадська технологія дерев'яно-каркасних конструкцій. Переїхати у нове житло можна вже за чотири місяці після замовлення, переконують реалізатори проекту. Цей будинок увійшов до книги рекордів України. Його звели всього за 19 днів. Щоправда, тут ніхто не живе. Будівля слугує шоу-румом. Люди приходять сюди дивитися, які вони - канадські технології помножені на українську завзятість. Іван Перегінець, керівник прогами: "Один місяць йде на розробку документації і три місяці на зведення будинку під ключ. Ми пропонуємо придбати житло через магазин, як товарну одиницю. Людина є покупцем, а ми відповідно продавцем товару". Власне саме будівництво в усьому процесі зведення займає лише 20%, решта часу йде на монтажні роботи. Утім, навіть не стаханівські темпи - гордість реалізаторів проекту. Головну ставку роблять на низьку ціну. Вона однакова як у столиці, так і в забутому Богом селі. Залежить тільки від площі будинку та його комплектації. Типова - із зовнішнім оздобленням, інженерними мережами та гіпсокартонними конструкціями обійдеться у 490 доларів за квадратний метр. Найвища ціна 700 за "квадрат" - це вже з меблями та побутовою технікою. Навіть, якщо приплюсувати вартість земельної ділянки, сума виходить міфічна. Дивіться також: Готель-бульбашка під зоряним небом у Парижі Іван Перегінець, керівник програми: "2,3,4 сотки землі зараз кругом Києва можна придбати за від 1,5 до 2 тисяч доларів. Це десь 7, 8 тисяч, плюс 20 тисяч на будинок, плюс три-чотири тисячі на оформлення документів. Отримуємо 30-35 тисяч за будинок, який повністю відповідає світовим стандартам енергозбереження, довговічності експлуатації - 100 років". Продавці нерухомості заперечують: мовляв, 100 років - це термін експлуатації цегляного будинку, а дерев'яний так довго не втримається. Простоїть, ну, може півстоліття. Дивіться також: У Китаї 5* готель звели за 15 діб Артур Пилипчук, експерт з нерухомості: "Прежде, чем принимать решение, надо очень и очень внимательно изучить материалы, девелопера. И посмотреть, где и как они строены". До того ж ріелторів не влаштовує, що таке житло має низьку ліквідність на вторинному ринку, перепродати його практично неможливо. Тим не менш, Канадська влада витрачає 500 мільйонів доларів щорічно, щоб відшліфувати технологію. Українці отримали її безкоштовно. Утім, вторгували не багато. За 14 років існування проекту, продали близько 500 будинків. Та це й не дивно, бо посередники за такі угоди не беруться - на дешевому житлі багато не заробиш. Але у майбутньому такі бюджетні помешкання можуть стати більш популярними, прогнозують експерти, бо дозволять хоча б частково вирішити надзвичайно гостру проблему забезпечення доступним помешканням. Тетяна Наконечна, Олександр Черняк. Телеканал UBR. 

20 февраля 2012 Ubr.ua
Скільки коштуватиме столичне житло під час Євро-2012

Патрулювати українські міста під час Євро-2012 нашим міліціонерам допомагатимуть колеги з-за кордону. Вони приїдуть з тих країн, фанати яких вболіватимуть на стадіонах. Усього до нас прибудуть 150 правоохоронців. Їх запросило вітчизняне МВС - повідомляють у оргкомітеті. До початку Євро-2012 залишилось 134 дні, а України готова до Чемпіонату на 90%. Звітують у оргкомітеті. Десять проблемних процентів припадає на розміщення туристів. Більшість із них не обиратимуть готелів. А шукатимуть бюджетне житло. Маркіян Лубківський, голова оргкомітету ЄВРО-2012 в Україні: В Україні є багато номерів, для розміщення вболівальників. 80% вболівальників, які приїжджають на матчі Європершості, шукають бюджетне житло нижчої категорії . На одній із найпопулярніших систем бронювання готелів Букінг.ком ми знайшли повідомлення про послуги наметового містечка, яке розташують за Кільцевою дорогою. Факти говорять самі за себе: до метро "Житомирська" 2,5 кілометри. До "Олімпійського" стадіону 15 км. Неподалік - святошинський ставок, у якому можна покупатися. Ціна питання - 74 долари за добу. До послуг мешканців кемпінгу - паркувальний майданчик вартістю 55 гривень з авто за добу. Правила резервування теж досить жорсткі. Повну вартість замовлення слід оплатити у день бронювання. Грошей не повертають. У всеукраїнській організації туроператорів твердять: вони до цього не причетні. Ігор Голубаха, голова Всеукраїнської організації туроператорів: Інтернет - це така гарна річ, де можна зробити все що завгодно. Я людина, яка професійно працює в галузі туризму, я людина, яка створила об"єднання для прийому вболівальників. Я вам можу сказати, що на наших ресурсах ми не продаємо за такою ціною речі . До речі: Вартість койко-місця у столичному хостелі коштує близько 12 доларів за добу. А шикарний номер у центрі міста - близько 400 доларів за добу.

30 января 2012 Ubr.ua
АМКУ допомагатиме ОСББ

Антимонопольний комітет сприятиме створенню ОСББ, проте не втручатиметься у тарифні справи. Чи обґрунтовано у регіонах підвищилась вартість житлово-комунальних послуг з ясовуватиме новостворенa цінова інспекція. Та Нацкомісія з регулювання ринку компослуг. Комітет же працюватиме лише з конкурентним середовищем у цій сфері. АджЕ в Україні ринок ЖКГ є одним із найбільш монополізованих. Василь Цушко, голова Антимонопольного комітету: Те кто будет нарушать, особенно по ОСББ, когда не передают те же дома старые ЖКГ или горсовет не принимает решений, тут естественно будем ставить их на место, потому что они являются главным препятствием в развитии конкуренции. Если мы не позволим туда прийти альтернативе - ничего не получится .

26 января 2012 Ubr.ua
В пошуках дешевої квартири. Як рієлтори завищують ціни

Хочете дешеву квартиру - вмійте торгуватись. Причому як з рієлтором, так і з власником житла. Рієлтери можуть свідомо підняти ціну, щоб потім мати маневр для торгу. А власники - встановлюють вартість оренди, дивлячись на ціни в інтернеті. Анна Ісаєва, ріелтор: "Навіть, не вчитуючись в об'яву, наприклад може там бути якийсь дуже дорогий хай-тек ремонт, може квартира бути більша в два рази, але все одно виставляють високу ціну, так би мовити на авось". Коли квартира кілька місяців простоює, власник знижує ціну до реальної. Тому вже навчені клієнти самі диктують умови орендодавцю. Ірина Кононенко, орендар: "Їм вигідно, щоб квартира працювала на них і щоб заробляти гроші, а не щоб простоювала житлова площа, тому можна скинути на дві-півтори тисячі - це реально". За цю квартиру у Святошинському районі на сайті просять 6 тисяч гривень. Новобудова, дизайнерський ремонт, усі зручності. Та вже на початку розмови - пропонують торгуватись. Поведінка рієлтора напряму залежить від ціни за оренду та стану квартири. Анна Ісаєва, ріелтор: "Там, де квартира недорога, залишається головим той, хто її здає. Там, де квартира дорожче, ви навіть можете по голосу почути, як з вами розмовляє людина, вона буде дуже чемна, буде дуже вас вмовляти". Найбільший попит мають однокімнатні квартири - з орендною платою до трьох тисяч гривень за місяць. І вкрай рідко люди винаймають трикімнатні помешкання, за які просять понад 5 тисяч. Тому й ціни на них рієлтери зменшують. А от елітне житло не подешевшає. Має попит.

23 января 2012 Ubr.ua
У Києві діє правило: купив землю - будуй, що завгодно?

У центрі столиці, за кілька кроків від головного майдану країни, у провулку Шевченка, уже в найближчі кілька років може вирости ще один офісний центр. У проекті записано, що він буде шестиповерховий. Мешканці ж сусідніх будинків дивляться на будівельний майданчик і не вірять. Кажуть, палі, які будівельники уже почали вганяти в землю, можуть витримати і двадцяти-п'яти-поверхову споруду. А забивають їх по всьому периметру будмайданчика. Вадим Немиро, член спілки архітекторів України: "Здесь собираются строить какого-то монстра, судя по ширине уже забитых свай. И таким образом они хотят закрыть нам с нарушением всех санитарных и противопожарных норм, они хотят закрыть нам освещенность и самое главное исталяцию." Головний архітектор столиці переконує: якщо спорудження почали, то відповідний дозвіл мешканці сусідніх будинків на це дали. Їм мали навіть проект показати. Якщо забудовник порушив норми - то всі питання слід адресувати вже іншій інстанції. Сергій Целовальник, головний архітектор Києва: "Я - совершенно другая инстанция, я рассматриваю проекты, а эта организація - это Госстройконтроль. Я не хочу отвечать за людей, которые получают за это деньги. Табличка обязательно должна быть, согласно нашему закону. Согласование с жильцами должно быть, на уровне проектирования должны быть обеспечены. По-моему, там это было сделано". Вадим Немиро, член спілки архітекторів України:"Нам не представлены ни планы этажей, ни фасады, ни генерального фасада, никаких документов нету. Никаких разрешительных документов никто из нас не видел. " Натомість у Держ-буд-контролі нам пояснили - підприємець, який зводить офісний центр, є власником землі. Питати дозволу у мешканців на будівництво він не повинен. Як і показувати їм план майбутньої споруди. Ще у серпні він зареєcтрував у відомстві відповідну декларацію. Іван Алєксєєнко, заступник начальника інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві:"Замовником подано декларацію в інспекцію про початок виконання будівельних робіт. На підставі відповідних документів він має право здійснювати ці роботи" Макета майбутньої споруди біля будмайданчика ми також не знайшли. На огорожі - лише табличка з назвами фірм і контактами. Додзвонитися нам вдалося тільки до виконроба. Той повідомив, що офісний центр буде шестиповерховий, із підземним паркінгом на п'ятнадцять машин. Сама будівля буде неправильної форми - у вигляді піраміди. Тим часом в інспекції Держбудконтролю запевнили, що не мають права перевіряти, чи відповідає будівництво проекту та нормам. Іван Алєксєєнко, заступник начальника інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві: "Наразі, окрім люди бачать, на їх погляд, це одне. Але, якщо вони отримають якийсь відповідний експертний висновок, який підтверджує, що проект був затверджений з порушеннями, це буде підставою для звернення із відповідними скаргами" Проведення незалежної експертизи може ініціювати лише суд. Якщо Феміда встановить порушення - будівництво муситимуть припинити, а проектувальник і виконавець можуть залишитися без ліцензій. Проте, суд за позовом мешканців триває уже довше ніж рік. Засідання кілька разів переносили. Одного разу з дуже дивної причини - нібито представники держслужби не змогли знайти адреси будівництва. Позивачі не здаються, і продовжують наполягати - спорудження у маленькому дворику не законне. Наступне слухання у справі має відбутися в лютому. Уляна Дрючкова, Леонід Коваленко. Телеканал UBR

18 января 2012 Ubr.ua
За порушення на будівництві доведеться дорого заплатити

За помилки на будівництві відтепер доведеться сплатити чималі штрафи. Влада зменшила кількість дозвільних документів та пришвидшила процедуру їх отримання. Але натомість збільшила персональну відповідальність. Так архітектори, інженери-проектувальники, експерти та інженери з питань технагляду мають пройти сертифікацію. Це дасть право, наприклад, мати свою печатку та підписувати креслення. Щоб отримати сертифікат, треба пройти підготовчі курси та скласти іспити. Не безкоштовно. Крім того, Верховна Рада ухвалила закон, що збільшує стягнення за помилки під час будівництва в десятки, або й сотні разів. Наприклад, використання маштабних об єктів, які не ввели в експлуатацію - 850 тисяч гривень. Останнє слово має сказати Президент. Потрібен його підпис. "У будівництві повинні бути справжні професіонали. Випадкових людей у будівництві не повинно бути, тому цей закон вступив в силу і ми очікуємо його результатів" - , розповів в ексклюзивному інтерв ю UBR директор департаменту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Ігор Соколов.

16 января 2012 Ubr.ua
Продавців квартир змусять декларувати їх реальну вартість

До кінця року Фонд держмайна має затвердити мінімальну вартість квадратного метра житла у різних містах України. А митарі перевірять: де українці беруть гроші на купівлю квартир. Депутати профільного комітету кажуть: приблизно 80 процентів помешкань продають за заниженою ціною, від чого держава щорічно втрачає близько двох із половиною мільярдів гривень. Уряд вирішив подбати, щоб українці продавали квартири тільки за ринковими цінами. А податкова перевірить, звідки в покупців гроші. Законопроект уже в Раді. За заниження вартості житлА доведеться сплатити до 17 відсотків від вартості покупки. Самі ж митарі кажуть: хочуть легалізувати доходи громадян. Ось і вирішили почати з квартир. Олександр Клименко, голова Державної податкової служби: "Що стосується питань квартир, автотранспорту, яке ви дуже полюбляєте, то це є лише складова цієї системи. Ми ж повинні розуміти, так, що не може бути різниці що ви сплачуєте податки зі своєї заробітної плати, а хтось їх не сплачує - це є соціальна несправедливість. А Податкова служба будується на соціальній справедливості" Нотаріуси запевняють: щоквартально звітують перед податківцями, хто і за яку суму продав помешкання. Тож митарі по квартирах не ходитимуть - інформації й без того вдосталь. Гліб Леонтьєв, приватний нотаріус: "Я думаю, що податкові органи самі до цього не будуть готові щоб бігати і дізнаватися звідки ви взяли гроші на купівлю квартири або на купівлю там певного майна" За законом продавець квартири має сплатити один відсоток від суми угоди до Пенсійного фонду. А ще один - як держмито за нотаріальне оформлення.

27 декабря 2011 Ubr.ua
Вартість столичної нерухомості знову зросте

Наступного року квартири в Києві подорожчають, - прогнозують експерти. Передусім це стосується елітного житла. Ціни на нього піднімуть на 3-5 відсотків. Серед основних причин ріелтери називають зростання цін на будматеріали та енергоносії, високий ступінь готовності об єктів, які будують та прогнозоване зростання попиту на помешкання. Нині квадратний метр у елітній столичній новобудові у середньому коштує близько 8 тисяч доларів, тоді як середня ціна по Києву - 1800. Подорожчання нерухомості на первинному ринку не призведе до зниження відкладеного попиту, вважають експерти. Лев Парцхаладзе, глава об єднання будівельників: "Огромный отложенный спрос, и население нуждается в новом жилье, потому что очень много ветхого жилья, население постоянно растет, семьи увеличиваются, а им всегда нужно только новое жилье".

16 декабря 2011 Ubr.ua
В Україні з'явиться єдина повна база даних про нерухомість

Україна нарешті отримає єдину повну базу даних про нерухомість в Україні. Відповідні роботи почнуть уже з 1 січня 2012 року. Заявив заступник міністра юстиції Андрій Сєдов. За його словами, архів формуватиме новостворена Державна реєстраційна служба. Саме вона перебере на себе частину обов язків БТІ. Після проведення інвентаризації, зокрема, стане відомо, хто платитиме податки на елітне житло (відео). Звісно, якщо парламент підтримає відповідний законопроект. Андрій Сєдов, заступник Міністра юстиції: Базы есть в одном органе, в другом органе. Но единой действительно нет. Вот будет створена единая база недвижимости, и на основании этой единой базы будут разработаны тарифы , и уже местными органами управления, как это предусмотрено налоговым кодексом, будут выставляться счета .

08 декабря 2011 Ubr.ua
Іпотека стане доступнішою

Наступного року держава виділить 900 мільйонів гривень на здешевлення іпотечних кредитів. Іще 700-т мільйонів - на добудову житлових будинків. На сьогодні в Україні майже чотири тисячі таких об єктів. Між забудовниками проведуть конкурс. На ньому і оберуть довгобуди для соціальної програми. Обсяг іпотечного кредитування восени трохи зріс. Але до докризового рівня ще далеко. Якщо тоді за день банки видавали 600 позик, зараз 60. Кредитувати допомагає Державна іпотечна установа. Зараз у банків-партнерів ДІУ взяти іпотеку можна під 15% річних терміном на 30 років. Віктор Миргородський, голова правління ДІУ: Мы планируем на оборот понижать. На пол один процент в год мы планируем снижать эту ставку, для того, чтобы для конечного заемщика кредит был с каждым годом меньше и дешевле . Але позики на помешкання видають далеко не всім. Фінустанови сьогодні шукають надійних позичальників: із бездоганною репутацією та певним рівнем достатку. Анатолій Дробязко, в. о. голови правління банку: Нас интересуют молодые люди в возрасте там, допустим, до 35, может быть 40 лет. Которые имеют постоянное место работы, имеют профессию. Которые имеют совокупный доход на семью 8, лучше 10, а еще лучше 12 тысяч. Им будет проще обслуживать . Банки намагаються створити умови, за яких обсяг щомісячних виплат за кредитами на житло дорівнюватиме розміру орендної плати. Щоб родина із доходом 7 - 8 тисяч могла обслуговувати платіж у 3 - 3,5 тисячі гривень щомісяця. У середньому, кажуть у фінустановах, іпотеку погашають протягом 7 років.

06 декабря 2011 Ubr.ua
Забудовники пропонуватимуть готові квартири

Забудовники почали пропонувати покупцям уже готові об'єкти, з усіма документами. Часто навіть із ремонтом. По-перше, на це у компаній з'являються гроші. По-друге, незавершене житло українці беруть неохоче, кажуть у Державній іпотечній установі. 90% покупців, навчені гірким досвідом кризи, очікують, коли будинок буде введений в експлуатацію, і вони зможуть отримати правоустановчі документи. Віктор Миргородський, голова правління ДІУ: Тогда, даже если не хватает денег на приобретение этой квартиры за счет собственных средств они могут с этими документами, с этой уже готовой квартирой обратится в банк, в том числе и по нашей программе, получить недостающую сумму для того, чтобы купить эту квартиру .

06 декабря 2011 Ubr.ua
Китайську нерухомість продають майже задарма

Нерухомість у Китаї знову подешевшала. Втретє за останнє півріччя. Та дешеве житло може завдати суттєвого удару по економіці країни. Новенькі будинки, крамниці, вулиці усюди порожньо. Це китайське місто-привід Ордос. П ять років тому його планували перетворити на мільйонник. Та зараз тут проживає менше ніж п ятдесят тисяч жителів. Місцевий житель, Ян Зуоло:"Місцеві жителі набрали кредитів та вклали усі гроші в нерухомість. Тепер ніхто не може продати квартири, а грошей немає". Ціни на нерухомість у Китаї знизили приблизно на третину. Долю Ордоса можуть повторити й інші міста. У Тунжчоу, що за годину їзди від столиці, квадратний метр подешевшав до 700 доларів. Рієлтери очікували на черги з покупців, та охочих придбати житло не виявилося. У китайців немає грошей. Обвал цін пов язаний із новими правилами кредитування. Китайцям збільшили мінімальний внесок для позики та ввели податок на нерухомість у деяких містах. Уряд побоюється, що житлова "чорна п ятниця" перетворить економіку країни на мильну бульбашку.

05 декабря 2011 Ubr.ua
Придбати квартиру в розстрочку стало легше

А ось купити квартиру на виплат стало легше. Адже забудовники знизили рівень відсотків та почали позичати кошти на більш тривалий термін. Тому зростає кількість людей, які хочуть придбати помешкання у такий спосіб. Приватизацію житла заборонять дивитися Українці шукають альтернативу іпотеці. Люди не хочуть брати таких кредитів через високі ставки. У листопаді вони збільшилися до 18-24 %. Водночас зростає кількість охочих купити квартири на виплат. Вартість столичного житла дивитися Роман Зінець, керівник департаменту будівельної компанії: "Порівняно з докризовим положенням, рівень переплати людей за квартири зменшився в середньому десь від 15 до 20% загалом. Але ще є 10%, якщо буде ще менша "платежеспроможність", то ще є запасу в середньому десь 10% до самого як кажуть мінімуму". Угоди з нерухомістю подорожчають дивитися Придбати квартиру на виплат пропонують уже близько 20 забудовників. Компанії також почали позичати на готові помешкання і на довший термін. Раніше максимальний строк був 5 років. Зараз вже сягає десяти. А деякі компанії встановили навіть нульовий рівень відсотків. Знижка від ЖЕКів - суцільний обман дивитися Роман Блажко, юрист: "Ідеальний варіант - щоб була фіксована ціна щодо неоплачених квадратних метрів. Але якщо такої фіксованої ціни немає, то потрібно, щоб був чіткий механізм розрахунку підвищення цієї ціни або право споживача відмовитися від договору в односторонньому порядку". Як не потрапити в халепу при купівлі житла? Шахраї готують нові афери з нерухомістю дивитися Часто в угодах прописують, що вартість квадратного метра залежить від курсу долара. Якщо він коштуватиме вісім двадцять- вісім пятдесят - розмір боргу перед забудовником за пів року може зрости на кілька процентів.

02 декабря 2011 Ubr.ua
Податок на засклені балкони скасували

Президент скасував квартплату за засклені балкони. Віктор Янукович ветував закон, за яким змінювався коефіцієнт обрахунку житлової площі. Глава держави вважає неприпустимим будь-яке зростання комунальних платежів. На його думку, оподаткування квартир, балконів та лоджій має відповідати принципу соціальної справедливості. А якби документ ухвалили, багатії опинилися б у привілейованому стані. Адже загальна площа їхньої нерухомості, набагато більша, ніж у незаможних. А податок вони сплачують однаковий. Водночас експерти кажуть: в Україні потрібно ввести окремий збір на великі помешкання. Олексій Кучеренко, голова правління спілки власників житла України: "Введення податку на нерухомість це буде обов язкове, політичне якесь рішення. І за нього буде відповідати влада. І його треба вводити. І я вам дійсно скажу, що без податку на нерухомість, але це має бути розумний, здоровий, прорахований податок, більше він на багатих має йти, його треба буде вводити".

02 декабря 2011 Ubr.ua
Процедуру купівлі-продажу квартир - спростили. Ріелтори попереджають про афери

Процедуру купівлі-продажу квартир - спростили. Відтепер не доведеться звертатися у бюро технічної інвентаризації. У КабМіні кажуть, така втрата на користь людям. А ось рієлтори лякають збільшенням кількості афер на ринку. Реєструвати право власності на нерухоме майно буде Державна Реєстраційна служба при Мін юсті. Вона розпочне свою діяльність з 1 січня. Рієлтори скаржаться - ринок нерухомості замре на два місяці. Адже БТІ вже зараз відмовляється приймати заявки на реєстрацію. Олександр Непомнящий, директор департаменту Мінрегіонбуду України: "Они привыкли две недели выполнять систему регистрации а действительно с первого января они должны регистрировать уже в ином месте Но кто сказал что время регистрации две недели. Так вот действительно, если бы они регистрировали БТИ, как в Грузии за два дня и прекратили 30 условно, а с первого числа начал бы регистрировать новый орган нет коллапса". У Мін юсті повідомили: послуга реєстрації коштуватиме 190 гривень. Тим часом у БТІ зараз треба викласти 700 грн. Також з 2012 зникне подвійна реєстрація угод продажу квартир - у нотаріуса та бюро. За новими правилами бюро технічної інвентаризації видаватиме техпаспорт квартири тільки один раз - коли її збудують. Сергій Степенко, комерційний директор консалтингової компанії: "При купле-продаже квартиры все документы нужно нести в новый орган который создан при Министерстве Юстиции и в течении двух недель, а не как ранее в течении двух месяцев он получает все документы на руки и фактически является полноценным собственником квартиры". А ось на ринок технічної інвентаризації допустять приватний бізнес. Наслідок - Ринкова конкуренція призведе до зниження вартості послуг.

01 декабря 2011 Ubr.ua
Купити чи продати нерухомість стане дорожче

Наступного року угоди купівлі-продажу значно подорожчають. Адже зникне поняття "балансова вартість" нерухомості, а з явиться реальна. Оцінювання, яке проводять експерти, також стане ринковим. Це дасть змогу покупцям та продавцям уникнути ризиків. Остерігайтесь "чорних" ріелторів, вони полюють на вас та ваші квартири дивитися Адже у разі виникнення спорів зараз розглядають ту суму, яка зазначена у договорі. А її зазвичай дуже занижують, щоб сплачувати менше податків. За словами експертів, запровадження змін може призвести до подорожчання помешкань. Віктор Несин, голова правління спілки консультантів із нерухомості: "У нас при отчуждении недвижимости есть еще два так называемых налога. Один в виде государственной пошлины, второй - в виде взноса в пенсионный фонд. Они равные между собой - по 1%. Поэтому при увеличении, конечно, финансовой нагрузки, может быть, продавец изъявит желание включить это в стоимость".

30 ноября 2011 Ubr.ua
"Чорні ріелтери" відкрили сезон полювання

Продається квартира, дешево і терміново. Юристи попереджають: на такі оголошення краще не реагувати ризикуєте стати жертвою чорних ріелтерів. Саме вони виманюють документи, викидають літніх та одиноких людей на вулицю, або ще гірше вбивають їх та швидко продають квартири. Про одну з таких справ далі. Обережно - чорні ріелтори! За квартирну аферу ціною у людське життя на лаві підсудних опинилося відразу п ятеро чоловіків. Суд визнав їх винними у викраденні, примусовому утримуванні та вбивстві літнього громадЯнина. Підсудні свою вину визнають лише частково. Іван Клапа, захисник підсудного С.Сєрбаєва: "Йому просто привезли людину, він не знає ні фамілії, ні імені, вони просто називали його дєдушка, сказали, що це родич одного із засуджених Каревського, оскільки той сказав, що в квартирі робиться ремонт, а дядько там страдає на розлади пам яті, треба з ним посидіти. В нього була така функція". Суд визнав чоловіків винними. Дав їм від 14 до 15 років із конфіскацією всього майна. Захисники подали касаційну скаргу. Стверджують - вина тут не тільки їх підзахисних. Олег Яремієнко, захисник підсудного А.Бекетова: "По даній справі не була встановлена істина, що відбувалося насправді. А насправді, маємо факти в справі, документи, які свідчать, що на території ЖЕКу в місті Києві під прикриттям місцевого райвідділу відбувалась те, що називається квартирні афери". Дочка іншого загиблого власника квартири, у смерті якого також підозрюють засуджених, стверджує, коли її батько зник у 2007 році квартирою опікувався той самий злощасний ЖЕК. Жінка вважає - працівники житлової контори також можуть бути причетними до квартирних афер. Оксана Птихоцька, донька загиблого власника квартири: "Когда я пошла брать документы на эту квартиру, посмотреть, что по документам, мне сказали: Оксана Валентиновна, вам здесь делать нечего. Квартиру вам не видать. Это слова непосредственно были адресованы от начальника ЖЕКа". За інформацією мешканців району та захисників, схема відбирання квартири виглядає приблизно так: спершу ЖЕК складає такі собі списки одиноких, знедолених та проблемних власників квартир, далі цей список передавали аферистам.

30 ноября 2011 Ubr.ua
Ринок нерухомості замре до весни

Ринок нерухомості може завмерти. Головна причина - право власності на приміщення реєструватимуть по-новому. Замість БТІ це робитиме нещодавно створена при Міністерстві юстиції структура - Укрдержреєстр. Та поки він почне працювати на повну, виникатимуть складнощі з оформленням документів. Із 2012-го в Україні набудуть чинності нові правила реєстрації нерухомості. Відтепер замість БТІ оформляти право власності та видавати довідки буде Укрдержреєстр. Але поки ця структура запрацює - громадянам доведеться чекати засвідчення паперів до весни. Яка буде квартплата з балконом дивитися Віктор Несин, голова правління спілки консультантів із нерухомості: "Если с 15-го числа киевское бюро технической инвентаризации перестает принимать заказы именно на выдачу вытягов и регистрацию прав собственности, это приведет к тому, что количество трансакций просто прекратится. Оно не уменьшится". Іпотечних кредитів не буде дивитися Інспектори БТІ відтепер перевірятимуть об єкти лише під час їх введення в експлуатацію. Коли власники перепродаватимуть квартири, звертатися до них буде не потрібно. Щоправда, це може призвести до збільшення кількості афер. Адже контроль за угодами знизиться. Яке житло ще купують дивитися Дмитро Павленко, директор Асоціації БТІ: "Первое будет продаваться воздух, т. е будут аферы с объектами, которых по факту нет. Аферы будут с объектами, которые принадлежат иным лицам. Т. е показываться будут одни, а продаваться другие. Третье - будут рейдерские захваты предприятий". Українцям заборонять приватизувати житло дивитися Окрім того, тепер нерухомість реєструватимуть на ту особу, яка першою звернулася з відповідним проханням. Навіть якщо хтось інший теж хоче на законних підставах оформити право власності. Щоб уникнути плутанини та афер, потрібно внести поправки до законодавства, кажуть експерти. 

30 ноября 2011 Ubr.ua
Вітчизняні меблі подешевшають

Українські меблі мають подешевшати через зниження цін на сировину. В агентстві лісових ресурсів пообіцяли виробникам переглянути розцінки. Щоб вітчизняні підприємства теж могли купувати деревину. Сьогодні наш ліс йде головно за кордон через те, що там готові заплатити більше. Щоправда, яким саме буде механізм підтримки вітчизняного виробника, за рахунок чого ліс стане дешевшим, не повідомили. Віктор Сівець, керівник Державного агентства лісових ресурсів: "Якщо будуть відбуватись якісь різкі коливання цін на продукцію яку виробляють деревообробні наші підприємства ми так само будемо розглядати питання про зниження ціни і будемо іти на зустріч нашим підприємствам".

29 ноября 2011 Ubr.ua
Новий вид бізнесу - домашні готелі

У Лондоні з явилися домашні готелі. Постояльцям здають не окремі номера, а цілі квартири. Це для того, аби туристи відчували себе як вдома. Це одна з двохсот розкішних будівель, яку взяли для нового бізнесу. У розпорядженні гостя ціла квартира. І завжди поряд хтось з працівників готелю, аби виконати забаганку туриста. Однокімнатна квартира у центрі Лондона коштує 200 доларів за добу. Тож для власників помешкань оренда - хороший спосіб заробити під час Олімпійських ігор. У Британії до Олімпіади випустили першу золоту монету дивитися

29 ноября 2011 Ubr.ua
У Британії з’явилися домашні готелі

У Лондоні з явилися домашні готелі. Постояльцям здають не окремі номера, а цілі квартири. Це для того, аби туристи відчували себе як вдома. Це одна з двохсот розкішних будівель, яку взяли для нового бізнесу. У розпорядженні гостя ціла квартира. І завжди поряд хтось з працівників готелю, аби виконати забаганку туриста. Однокімнатна квартира у центрі Лондона коштує 200 доларів за добу. Тож для власників помешкань оренда - хороший спосіб заробити під час Олімпійських ігор. У Британії до Олімпіади випустили першу золоту монету дивитися

28 ноября 2011 Ubr.ua
Приватизацію припинять, нема кому прибирати під’їзди

Не встигли оформити на себе житло? - Вам не поталанило. Адже приватизовувати помешкання можуть заборонити. Принаймні на цьому наполягає керівник Мінрегіонбуду Анатолій Близнюк. За його словами, лише так українці матимуть стимул дбати про багатоквартирні будинки. Приватизацію житла можуть припинити. За словами голови Мінрегіонбуду Анатолія Близнюка, 92% жителів уже оформили на себе помешкання. І лише 8% цього не зробили. На думку міністра, незавершеність приватизації не дає змогу масово створювати ОСББ. Ситуація нелогічна. В той час, як квартири у багатоповерхівках - у приватній власності, під їзди - нічийні. Павло Міхайліді, голова Громадської Ради з розвитку саморегулювання: "Мы будем предлагать, чтобы покупка жилья была инвестиционная. Или подъездами, этажами или же домами. Таким образом, мы увидим собственника. Т. е. мы хотим предложить в нашей стране такую культуру и в том числе вид деятельности, как доходный дом. Во все развитом мире люди строят дома и сдают их в найм . Комунальники довели свою неспроможність якісно обслуговувати житловий фонд. Тому пропонують залучати приватний бізнес. Адже лише з появою конкуренції комунальні послуги надаватимуть якісно. В'ячеслав Биковець, в. о. президента Союзу приватизованих підприємств: Сьогодні є досить багато прикладів, коли бізнес і коли малий бізнес бере участь і надає відповідні послуги. Це і вивезення сміття, це і прибирання, це і інші послуги. Безумовно, проблематично водопостачання, теплопостачання . У модернізації житлового господарства зацікавлені й ріелтери. Адже попит та ціни на оглянуте житло - зростатимуть. І до цього мають долучитися самі жителі. Дмитро Корчев, член Асоціації спеціалістів із нерухомості: Саморегулируемые организации - это тот механизм, который позволяет на рынке любых услуг предоставлять именно качественный этот объем услуг именно потребителям. Не самому бизнесу иметь с этого какие-то выгоды, а именно потребителям иметь наибольшие, скажем так, преференции в этом вопросе . Збільшення кількості самоврядних організацій та залучення бізнесу сприятимуть демонополізації ЖКГ, вважають фахівців. І як наслідок - поліпшиться якість послуг.

25 ноября 2011 Ubr.ua
Українцям заборонять приватизовувати житло

Хто не встиг оформити на себе квартиру чи будинок, тому не поталанило. Українцям можуть заборонити приватизовувати житло. Принаймні, на цьому наполягає профільний міністр Анатолій Близнюк. За словами очільника Мінрегіонбуду, нині 92 % мешканців країни уже приватизували помешкання. І тільки вісім процентів цього не зробили. Лише ухваливши таке рішення, переконаний Близнюк, українців можна буде законодавчо стимулювати піклуватися про свої багатоквартирні будинки. Яка буде квартплата з балконом? (відео) Анатолій Близнюк, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ: "Зараз ні однієї заяви нема про приватизацію житла в державі Україна. Ні однієї заяви нема. А що значить забороняти? Закон є про приватизацію. Тому її треба завершити, цю приватизацію, а після того, як виконався закон, завершилася приватизація, є власники, які самі управляють своїм житлом".

24 ноября 2011 Ubr.ua
В Україні буде дефіцит квартир. Зникає іпотека

На українців чатує дефіцит квартир. Особливо у первинному сегменті. Забудовники завершують спорудження старих об'єктів, і не починають нових - через брак ресурсу. Стовідсотково банки будівництво фінансувати не ризикнуть, а попиту на іпотечні позики - з боку реальних покупців - теж бракує. Іпотечні позики зникають. Із 50 українських банків, що пропонували такі кредити на початку року, лише 18 установ видавали їх станом на початок жовтня. За листопад їх кількість іще зменшилась. Гривні мало і вона дуже дорога. Андрій Осипов, начальник відділу роздрібних кредитних продуктів: "Досить проблематично середньо-статистичному українцію отримати кредити і тим більше його оплачувати. Ставки високі і цей є причиною того що іпотечні програми скорочуються бо попиту нема". Останніх потенційних позичальників подекуди відваджують навмисно. Для цьОго підвищили ставки не на 2-3%, як більшість установ. А одразу на 6-7 %, щоб клієнт не звертався і не фіксував факт відмови. Ще низка структур узагалі відстрочили запуск іпотечних програм до поліпшення ситуації в економіці. Костянтин Вайсман, голова правління комерційного банку: "Украинская структура рынка такая, что отсутствует маркетмейкер который задает такие дешевые ставки как в России. Там в России меньше 10%. Хорошая ипотека, с моей точки зрения - более менее приемлемая - в районе 10-12%. Тогда это можно назвать ипотекой. Все что выше 12 - это квазиипотека". Аби запустити справжню іпотеку, тобто дешеву і на кілька десятиліть, треба щоб напруга на світових фінансових ринках спала, рівень інфляції скоротився, і, як похідна, зменшились кредитні ставки. Та навіть за оптимістичними оцінками, на це можна розраховувати не раніше ніж за рік.

23 ноября 2011 Ubr.ua
Аналоги "Еліта центру" розростаються, як гриби після дощу

У Києві - близько півсотні аналогів "Еліта центру". Надій, що їх зведення таки завершать, дуже мало. Кажуть у Союзі фахівців із нерухомості. Державна іпотечна установа змогла врятувати тільки вісім об єктів. А ось банки взагалі не беруться кредитувати довгобуди. Водночас, фінустанови фактично заморозили іпотечні позики. Пропозиції на ринку є, але ставки за такими кредитами зависокі. Олександр Рубанов, президент Союзу фахівців із нерухомості України: "При том состоянии ипотечного рынка который мы имеем на сегодняшний день говорить об этом бессмысленно. У нас же не ипотека это рэкет. Не может ипотека быть выше 4-5%".

23 ноября 2011 Ubr.ua
В Україні не буде ринку землі до наступного року

Земельну реформу в Україні розпочнуть не раніше 2012-го. А мораторій на продаж наділів сільгосп-призначення продовжать автоматично. Прогнозує лідер партії більшості у парламенті Олександр Єфремов. Закон про ринок земель, який стане основою для змін, до кінця року депутати ухвалять лише у першому читанні. Поки що він вимагає доопрацювання. Як уже повідомляли, чимало зауважень до документа у Державного земельного агентства. Зокрема там пропонують, щонайменше, вчетверо знизити максимальну площу ділянок, які можна продавАти в одні руки - від ста до півтисячі гектарів. Нижній поріг цін у перші 5 років після скасування мораторію встановити на рівні нормативно-грошової оцінки землі. З 1 січня наступного року вона зростає до 20 тисяч гривень за гектар. А в наступні 5 років - не нижче ринкової ціни, розрахованої експертами. Мораторій на зміну цільового призначення сільгоспземель запропонували зробити безстроковим. Поки що на це дають 10 років. Сергій Терещук, народний депутат України: Закон не може вступити з 1 січня, тому сьогодні не готове ні суспільство, не готова ні законодавча база, не готові ті інституції, які будуть займатися саме впровадженням цього закону в життя. Потрібно хоча б рік .

18 ноября 2011 Ubr.ua
Житло для українців стане доступним за 20 років економії

Доступне житло для української сім'ї стає таким, мінімум, за 20 років. Якщо в родині одна дитина, дорослі заробляють по 5 тисяч гривень, а малюка виховують бабуся з дідусем - порахували експерти. Та це в разі значної економії. Ні відпочинку на морі, ні походів до звичайного чи кінотеатру, ні видатків на одяг. Не подобається? Є інші варіанти. Можна стати в чергу. Це лише 100 років. Узяти кредит чи пільгову позику від держави. Чи поділити витрати на купівлю з державою. Від цього видатки зменшаться, однак чекати треба буде ще довше. Розповідає телеканал UBR.

31 октября 2011 Ubr.ua
Найдорожчу квартиру в Києві купив московський бізнесмен

У Києві продано найдорожчий об'єкт нерухомості у цьому році. Квартиру площею 700 квадратних метрів із ремонтом класу люкс реалізовано за 3 мільйони 200 тисяч доларів. Повідомляє російське інформ-агентство "Новий регіон". Апартаменти займають весь поверх в одному із житлових будинків у Печерському районі. Причому продавець просив ціну більшу на 35%. Новим власником виявився бізнесмен із Москви, який збирається переїхати до Києва з родиною. Каже, його дружина з України і життя у білокам'яній їй вже не до вподоби. Розповідає телеканал UBR.

28 октября 2011 Ubr.ua
Купити житло за кордоном та здати його в оренду

Закордонна елітна оселя, замість столичної. Українці все частіше купують апартаменти в Європі, стверджують фахівці з інвестування. А ще з нерухомим майном легше отримати громадянство. Особливо, якщо його ціна на житло понад мільйон доларів. В зависимости от стран, сейчас же украинские граждане пристальное внимание обратили на страны Прибалтики. По одной простой причине, что вы сразу получаетет вид на жительство. И вы получаете сразу шенген , - пояснив голова правління Союзу консультантів з нерухомості Віктор Несин. Проте багатії віддають перевагу елітним апартаментам у Лондоні. Далі йдуть Париж, Монако, Італія та Іспанія. Найдорожчий квадратний метр у Монако. Від 60 тисяч доларів. Замикають п'ятірку Сінгапур і Москва. А ще фахівці кажуть: купити житло за кордоном можна в кредит і за їх іпотечними ставками. Их банки активно идут на встречу и кредитуют. Но есть маленький нюанс. Для того, чтобы банк выдал кредит, необходимы легально подтвержденные доходы , - попереджає директоріз розвитку консалтингової компанії Наталя Проніна. Купивши житло на курортах, можна заробити, якщо здавати його в оренду. Це покриє ваші витрати. Розповідає телеканал UBR.

28 октября 2011 Ubr.ua
Квартири у новобудовах подорожчають на 5-7%

Квартири у новобудовах подорожчають на 5-7%, порахували експерти, якщо помешкання фактично не експлуатували після завершення будівництва. Причина - новації Податкового кодексу. Адже, якщо власник придбав нову оселю менше трьох років тому, у разі продажу платитиме податок 5%. Плюс відсоток держмита та для Пенсійного фонду. Відтак, при купівлі житла слід обговорити з продавцем хто візьме на себе ці витрати, радять експерти. Повідомляє телеканал UBR.

27 октября 2011 Ubr.ua
Українці надають перевагу нерухомості за кордоном

Будиночки за кордоном у попиті серед українців. У нерухомість за межами нашої держави люди інвестують кошти охоче. Аналітики кажуть: по-перше, є можливість отримати довгострокові візи та громадянство. По-друге, іноді житло там доступніше. Увагу співвітчизники приділяють країнам Прибалтики. Маєш кошти купувати нерухомість саме час. Щоправда, іноді вигідніше придбати житло за межами України. Експерти кажуть: в Іспанії або Арабських Еміратах воно дешевшає. Відтак, придбати заміський маєток з усіма зручностями можна за 150 тисяч доларів. Тоді як аналогічний у нашій державі обійдеться, щонайменше, у 250-300 тисяч. Привабливі розцінки і в прибалтійських країнах. Фахівці стверджують: двокімнатні апартаменти можна знайти і за 50 тисяч євро. До того ж, це дає шанс отримати місцеве громадянство. Наши граждане скорее всего выбирают ещё по лояльности. Насколько лояльно страна продает свою недвижимость и какие выставляет требования, какие налоги необходимо будет платить на ту недвижимость, которую вы приобрели. Есть в некоторых странах очень высокие налоги. И, соответственно, наши граждане сначала ее приобретают, а потом получают сюрприз в виде налогов , - пояснює фахівець із нерухомості Віктор Несин. А ось у Лондоні житло задороге. Вартість квадратного метра може сягати і 20-ти тисяч доларів. Щоправда, можливі й бюджетні варіанти. В том же Лондоне, где-то на окраине, я допускаю, что можно купить недвижимость и за 3 тысячи долларов за квадратный метр. А, если мы говорим о центре, в каком-то супер престижном месте, то да, там будет очень высокая цена , - підтверджує фахівець із нерухомості Віктор Несин. Із цікавістю люди інвестують і в комерційну нерухомість за кордоном. Щоправда, віддають перевагу не таким класичним ринкам, як Лондон або Париж. Попитом користуються Німеччина та Сполучені Штати. Европейские столицы, они уже прошли свое ценовое дно. Там сейчас не совсем интересно покупать объекты недвижимости. Если после кризиса объекты в центре Лондона торговались с доходностью 5% годовых, то сейчас они уже торгуются на уровне 3,5-4% . Плюс был значительный рост процента арендных ставок. Поэтому, когда вы суммируете все эти факторы, вы имеете более 10% годовых , - зауважує фахівець із нерухомості Наталія Стельмах. В Україні готовий об єкт, тобто офісний або торговий центр, можна купити з розрахунку 12-13% річних доходів. Отже, український ринок комерційної нерухомості виглядає більш привабливо. А це і є передумовою для повернення інвестицій на батьківщину, запевняють фахівці. Розповідає телеканал UBR.

26 октября 2011 Ubr.ua