Мы еще работаем над изменением дизайна этой страницы.
Очень скоро Вам будет намного удобнее на Address!
Мы собираем самые интересные видео сюжеты про недвижимость
З 1 серпня оцінка житла подорожчає

З 1 серпня оцінка житла подорожчає

З першого серпня оцінка житла подорожчає. В Україні почнуть діяти нові правила. Для сплати податків використовуватимуть не ринкову вартість помешкань, а оціночну. Вона ж може суттєво відрізнятися. Ринкову ціну формує розміщення житла та якість самої будівлі. Для оціночної - чітких критеріїв немає. Будинок в Києві, який коштує 100 тисяч доларів може оцінити і 10 тисяч гривень. До роботи допустять лише тих, оцінювачів, хто отримав сертифікат нового зразка. Однак швидко пройти навчання усі 10 тисяч таких спеціалістів, не зможуть. Вартість самих послуг оцінки зросте.

05 июля 2013 Ubr.ua

Другие новости

Депутати помилилися. Виселяти підприємців з офісів не будуть

Зміни до статті 6 Житлового кодексу налякали підприємців. Вони вирішили: зміни дозволять виселяти їх з орендованих приміщень. Оновлена стаття так само, як і оригінал, забороняє здавати в оренду житлові приміщення для комерційних цілей. От тільки замість уточнення "для потреб промислового характеру" з явилося інше - "виробничого". Одразу ж після прийняття змін у пресі поширилась сенсаційна інформація. Як тільки під документом поставить підпис Президент, підприємці будуть змушені пакувати валізи та покинути зйомні площі. Виселятися чи не виселятися - це фантазії на вільну тему. Насправді жодного слова про необхідність покидати орендарями свої насиджені офіси немає. Не виключено, що вкралася проста помилка. Міг редактор, професіонал, людина , яка там постійно у Верховній Раді це править, могла просто автоматично слово поміняти на свій розсуд. Я так думаю, що таке теж можливе , - сподівається Оксана Продан голова Об'єднання підприємців малого та середнього бізнесу. Повідомляє телеканал UBR.

24 октября 2011 Ubr.ua
Українці вкладають гроші в новобудови, попит зріс утричі

Вирішили придбати квартиру у новобудові? Нині саме час це зробити. Цьогоріч на ринку з явилося дуже багато сучасних житлових комплексів. Тому рівень конкуренції досить високий, а ціни потрохи знижуються. Щомісяця, приміром, у Києві продають 700-800 нових помешкань. І попит на них поступово зростає. Так, якщо у 2009-му в середньому за місяць на первинному ринку купували близько 300 осель, то зараз - утричі більше. "Думаю, что в ближайших полтора года первичный рынок, возможно, по количеству сделок догонит вторичный. Такого никогда не было. Кроме того, конкуренция, которая сейчас сложилась между застройщиками, она будет подстегивать к увеличению качества самого жилья", - пояснив телеканалу UBR комерційний директор консалтингової компанії Сергій Степенко.

18 октября 2011 Ubr.ua
Зносити хрущівки в Києві найближчим часом не будуть

Зносити хрущовки економічно не вигідно, стверджують експерти. Таких проектів протягом найближчих 3-4 років у Києві реалізують одиниці. Адже, щоб зруйнувати будинки, потрібно викласти приблизно 200-300 доларів за кожен квадратний метр. А щоб звести на їхньому місці нові - ще 500-600 умовних одиниць. Тож вартість квадрату коштуватиме 1000 доларів. А це майже стільки ж, як зараз на ринку. Тому заробіток девелопера на такому проекті буде значно нижчим, ніж традиційне будівництво на порожньому майданчику. Нагадаємо, про намір провести комплексну реконструкцію кварталів зі старим панельним житловим фондом наприкінці минулого року заявляв головний архітектор столиці Сергій Целовальник. Я думаю, что массовый снос хрущовок начнется только после того, как в Киеве закончится земля под новые объекты. В ближайшее время это не произойдет. И, в принципе, это с экономической и с финансовой точки зрения застройщику не выгодно , - повідомив телеканалу UBR комерційний директор консалтингової компанії Сергій Степенко.

18 октября 2011 Ubr.ua
Оренда житла в Києві не зростатиме ще 2-3 роки

Оренда квартир упродовж найближчих півтора-два роки не дорожчатиме. У цей сегмент ринку перейшли люди, які хотіли продати помешкання, щоб перечекати їх здешевшання. Адже за останній час ціни на оселі значно знизились. На початку 2008-го, приміром у столиці, щомісяця пропонували близько 6 тисяч квартир, з яких винаймали щонайменше 3 тисячі. Зараз тимчасових власників знаходять максимум півтори тисячі із понад 27. С рынка аренды уйдут эти квартиры, я думаю, не раньше чем в 2013-2014 году, потому что до того момента серьезно цены не вырастут. И, соответственно, количество предложений уменьшится, количество сделок уже будет расти, и тогда уже мы на рынке будем наблюдать какие-то тенденции , - повідомив телеканалу UBR комерційний директор консалтингової компанії Сергій Степенко.

18 октября 2011 Ubr.ua
Оренда житла в Києві не зростатиме ще 2-3 роки

Оренда квартир упродовж найближчих півтора-два роки не дорожчатиме. У цей сегмент ринку перейшли люди, які хотіли продати помешкання, щоб перечекати їх здешевшання. Адже за останній час ціни на оселі значно знизились. На початку 2008-го, приміром у столиці, щомісяця пропонували близько 6 тисяч квартир, з яких винаймали щонайменше 3 тисячі. Зараз тимчасових власників знаходять максимум півтори тисячі із понад 27. "С рынка аренды уйдут эти квартиры, я думаю, не раньше чем в 2013-2014 году, потому что до того момента серьезно цены не вырастут. И, соответственно, количество предложений уменьшится, количество сделок уже будет расти, и тогда уже мы на рынке будем наблюдать какие-то тенденции", - повідомив телеканалу UBR комерційний директор консалтингової компанії Сергій Степенко.

18 октября 2011 Ubr.ua
Українці вкладають гроші в новобудови, попит зріс утричі

Вирішили придбати квартиру у новобудові? Нині саме час це зробити. Цьогоріч на ринку з’явилося дуже багато сучасних житлових комплексів. Тому рівень конкуренції досить високий, а ціни потрохи знижуються. Щомісяця, приміром, у Києві продають 700-800 нових помешкань. І попит на них поступово зростає. Так, якщо у 2009-му в середньому за місяць на первинному ринку купували близько 300 осель, то зараз - утричі більше. "Думаю, что в ближайших полтора года первичный рынок, возможно, по количеству сделок догонит вторичный. Такого никогда не было. Кроме того, конкуренция, которая сейчас сложилась между застройщиками, она будет подстегивать к увеличению качества самого жилья", - пояснив телеканалу UBR комерційний директор консалтингової компанії Сергій Степенко.

18 октября 2011 Ubr.ua
Зносити хрущівки в Києві найближчим часом не будуть

Зносити хрущовки економічно не вигідно, стверджують експерти. Таких проектів протягом найближчих 3-4 років у Києві реалізують одиниці. Адже, щоб зруйнувати будинки, потрібно викласти приблизно 200-300 доларів за кожен квадратний метр. А щоб звести на їхньому місці нові - ще 500-600 умовних одиниць. Тож вартість квадрату коштуватиме 1000 доларів. А це майже стільки ж, як зараз на ринку. Тому заробіток девелопера на такому проекті буде значно нижчим, ніж традиційне будівництво на порожньому майданчику. Нагадаємо, про намір провести комплексну реконструкцію кварталів зі старим панельним житловим фондом наприкінці минулого року заявляв головний архітектор столиці Сергій Целовальник. "Я думаю, что массовый снос хрущовок начнется только после того, как в Киеве закончится земля под новые объекты. В ближайшее время это не произойдет. И, в принципе, это с экономической и с финансовой точки зрения застройщику не выгодно", - повідомив телеканалу UBR комерційний директор консалтингової компанії Сергій Степенко.

18 октября 2011 Ubr.ua
Депутати повертають молодіжні житлово-будівельні кооперативи

МЖК повертаються. Група депутатів зареєструвала законопроект про молодіжні житлово-будівельні кооперативи. Автори хочуть відродити досвід кінця минулого століття. Та у такий спосіб забезпечити квартирами молоді родини. Для цього їм дозволять самим брати участь у будівництві. Учасником такого кооперативу зможуть стати лише українські громадяни віком від 18 до 35-ти, які перебувають у шлюбі, щонайменше, три роки, або мають дитину. Обміняти кооперативне житло буде заборонено протягом десяти років. Не можна буде і вилучити земельну ділянку чи майно кооперативу у разі його банкрутства. Продати земельний наділ дозволять лише на торгах. Повідомляє телеканал UBR.

17 октября 2011 Ubr.ua
Депутати повертають молодіжні житлово-будівельні кооперативи

МЖК – повертаються. Група депутатів зареєструвала законопроект про молодіжні житлово-будівельні кооперативи. Автори хочуть відродити досвід кінця минулого століття. Та у такий спосіб забезпечити квартирами молоді родини. Для цього їм дозволять самим брати участь у будівництві. Учасником такого кооперативу зможуть стати лише українські громадяни віком від 18 до 35-ти, які перебувають у шлюбі, щонайменше, три роки, або мають дитину. Обміняти кооперативне житло буде заборонено протягом десяти років. Не можна буде і вилучити земельну ділянку чи майно кооперативу у разі його банкрутства. Продати земельний наділ дозволять лише на торгах. Повідомляє телеканал UBR.

17 октября 2011 Ubr.ua
За помилки в держактах на землю компанії - в "чорний список"

Держземресурсів створить "чорний список" компаній, які оформляють документи на видачу держ-актів на землю. До переліку потраплять фірми, які систематично роблять помилки під час оформлення паперів. А це одна з головних причин затримки з видачею актів. Таким землевпорядникам не відновлюватимуть ліцензії. Надалі дозволи даватимуть лише тим компаніям, співробітники яких пройдуть навчання та складуть іспит. Із початку року відомство видало понад 420 тисяч актів на землю. Розповідає телеканал UBR.

13 октября 2011 Ubr.ua
В Україні стали більше будувати двох та трикімнатних квартир

Вітчизняні забудовники переорієнтовуються. Почали частіше споруджувати дво- і трикімнатні квартири. Якщо протягом останніх років частка однокімнатних осель сягала 60% відсотків, то нині помітна тенденція до її скорочення. За прогнозом експертів, найближчим часом вона становитиме 40%. Розробляючи проекти житлових районів, інвестори віддають перевагу помешканням більшої площі. Застройщики, инвесторы, которые раньше были ориентированы на однокомнатные квартиры, сейчас уже дают сдвиг в сторону двух- и трехкомнатных квартир. Это создание нормальних условий для процесса демографического воспроизводства , - пояснив телеканалу UBR директор Інституту урбаністики Генріх Фільваров.

13 октября 2011 Ubr.ua
Майже 5,5 тисяч квартир отримають українці-пільговики у 2011

2 мільярди гривень на житло. Стільки Кабмін виділив Державній іпотечній установі. Гроші підуть на безкоштовну передачу житла пільговикам. Вже порахували що грошей вистачить на 5 437 квартир. В ДІУ обіцяють до кінця року передати ключі всім новим власникам житла. 3 515 квартир передаются из государственной в коммунальную собственность териториальным общинам и 1922 квартиры передаются центральным ведомствам для служебного пользования , - розповів телеканалу UBR голова Державної іпотечної установи Віктор Миргородський.

12 октября 2011 Ubr.ua
Все більше продають квартир за договорами довічного утримання

Українські пенсіонери почали частіше укладати договори довічного утримання. За такими угодами майбутній власник помешкання оплачує комунальні послуги та щомісяця відраховує власнику певну суму. У 2011 кількість квартир, які продали за договорами довічного утримання, зросла на 20%. На це зокрема вплинув низький рівень платоспроможності населення. Адже більшість громадян не здатна придбати житло за ринковою ціною або взяти іпотеку. А помешкання, що купують у літніх людей, значно доступніші. За такими угодами слід оплачувати комунальні послуги та робити грошові внески. Найбільший попит - на однокімнатні оселі, бо вони найдешевші - від 17 до 22-х тис. доларів. А щомісяця слід відраховувати близько тисячі гривень. "Двухкомнатные где-то 22-26 тис. дол., ежемесячные выплати около 1200 гривен. Трехкомнатные - где-то 26-32 тис. дол. и ежемесячные выплати около 1,5 тис. гривен", - розповідає експерт із нерухомості Михайло Вулах. Що старіший власник, то більшу суму необхідно віддавати щомісяця. Але самостійно знайти охочих продати житло складно. Бо літні люди бояться бути ошуканими. Домовитись із ними допомагають різноманітні центри та фонди підтримки пенсіонерів. Приміром, у столиці таких - до десятка. Та варто пам ятати, що перехід права власності за подібними договорами не дає змоги одразу розпоряджатися помешканнями. "Набувач не може відчужити, тобто продати обміняти, подарувати це майно до смерті відчужувача. Такого права в нього немає. У пенсіонера є право у разі, якщо набувач відмовляється чи ухиляється від виконання своїх обов язків з утримання цього пенсіонера, звернутися до суду", - попереджає юрист Ольга Левенчук. Наразі є два типи подібних угод - про довічне утримання та ренту. Але останні не дуже поширені, тому що органи БТІ відмовляються реєструвати їх. Хоч закодавство і не забороняє укладати такі договори, проте відсутні конкретні інструкції, як це слід робити. Розповідає телеканал UBR.

12 октября 2011 Ubr.ua
Віддавати технічну експертизу у приватні руки небезпечно

Спрощення дозвільної процедури у БТІ дасть можливість скоротити час на отримання документів. Разом із тим, допускати до надання технічної експертизи приватних підприємців - небезпечно. Вважають рієлтери. Як відомо, днями президент Віктор Янукович доручив профільному міністру спростити процедуру одержання права власності на нерухомість. Та дозволити іншим органам, а також приватним бізнесменам, надавати послуги з технічної експертизи житлових приміщень. Нині, щоб отримати всі необхідні довідки у БТІ на оформлення права власності, пересічний громадянин має віддати майже півтори тисячі гривень. А ще 1% від суми угоди - сплатити нотаріусу. Эта информация может быть доступной по запросу, но она не может быть, находиться в каком-то, беспорядочном состоянии. Контроль и учет должен бать , - заявив телеканалу UBR президент Союзу фахівців із нерухомості Олександр Рубаненко.

11 октября 2011 Ubr.ua
Молоді сім'ї отримають 130 млн грн пільгових кредитів

Державний фонд сприяння молодіжному будівництву планує надати пільгових кредитів на 130 мільйонів гривень до кінця року. Їх зможуть отримати 450 сімей. Зокрема, понад 30 мільйонів гривень виділить сама установа, іще 40 мільйонів - мають надати місцеві бюджети, левову ж частку - 60 мільйонів гривень - перерахують із держскарбниці. А ось на агенцію з рефінансування іпотеки, яку мають запустити чотири держбанки, в кошторисі грошей не передбачили. Державними гарантіями користується лише одна структура - Державна іпотечна установа. Тож інша - агенція з рефінансування іпотеки - має стати суто комерційною гілкою для всіх охочих. Тому виділяти для неї гроші не має потреби. "Рынок нуждается в разнообразных инструментах по оживлению ипотеки. Исходя из этого, программа по созданию Агентства имеет место быть. На эту программу государством не предусмотрено выделения ни одной копейки", - повідомила телеканалу UBR директор департаменту фінансової політики Мінфіну Тетяна Сисоєва.

11 октября 2011 Ubr.ua
Офіси та фірми на перших поверхах житлових будівель незаконні

Квартири на першому поверсі, переобладнані на офіси, не законні. Такого висновку дійшли парламентські юристи після того, як ретельно прочитали новоухвалені зміни до Житлового кодексу. Автори новації кажуть - їх неправильно зрозуміли. Однак тепер доведеться або змінювати закон, або масово виселяти порушників. Верховна Рада хоче заборонити використовувати квартири не за призначенням. Відтак, кажуть фахівці, розміщені у них нотаріальні контори, аптеки, перукарні чи магазини доведеться закривати. Такі зміни могли ухвалити в інтересах власників офісних центрів. На сегодняшний день очень огромное количество вакантных площадей. Поэтому снять офис за вполне приемлемые деньги в офисном здании того же класса С не сложно , - пояснює президент Спілки фахівців із нерухомості Олександр Рубанов. Проте, заборона може додати клопоту тим, хто захоче перевести свої квартири у нежитловий фонд. Не виключено, що за відповідні процедури доведеться давати хабара. Водночас автори змін до житлового кодексу вважають проблему надуманою. Виселяти нікого не планували. Я не бачу виробничої діяльності в тих же самих офісах, я не бачу виробничої діяльності в аптеках. У нас не було ніякого бажання створювати якісь умови для якогось з депутатів. Це абсолютно не лобістський закон , - запевняє народний депутат України Юрій Сербін. Ухвалений документ іще має пройти юридичну експертизу. А також його повинен підписати президент. Розповідає телеканал UBR.

11 октября 2011 Ubr.ua
Друга хвиля кризи зупинить ринок нерухомості в Україні

Друга хвиля кризи ще більше підкосить ринок нерухомості. І обсяги продажу квадратних метрів не просто впадуть, процес - зупиниться. Через низькі ціни власникам квартир стане не вигідно виставляти їх на продаж. На вторинному ринку подешевшання може сягнути, мінімум, 15-25%. Із не меншою пересторогою, ніж рієлтери та брокери, до такого розвитку подій ставляться і фінустанови. Попри активні пропозиції обміняти валютні кредити на гривневі, позичальники віддають перевагу низьким відсоткам. Тож левова частка боргових портфелів банків так і залишилася у валюті. Большинство у нас - 85% - это валютные. Учитывая все, что происходит в мире, наверное нужно понимать, что есть потенциальная возможность ухудшения дальнейшего качества этого портфеля , - пояснив телеканалу UBR голова правління комерційного банку Володимир Хливнюк.

11 октября 2011 Ubr.ua
Українці продають елітну нерухомість аби переїхати за місто

Елітне житло в столиці стає доступнішим. Під час кризи ціни знизили вдвічі. Поступово вони зросли на 20-25%. Тож не такі захмарні, як були кілька років тому. Від звичайного елітне житло відрізняється місцем розташуванням, площею, кількістю санвузлів. А ще - висотою стелі. Вона має бути три або й чотири метри. Однак найголовніший чинник - інфраструктура. Отдельно квартиру брать нельзя. Квартира - это дом, это что в доме есть: консьерж, парковка, подземный паркинг, это тоже определяет, в каком-то смысле элитность или бюджетность этого жилья , - розповідає рієлтер Олександр Андреєв. Порівняно з докризовими, нинішні ціни у кілька разів нижчі. Втім, для середнього класу елітне житло залишається малодоступним. У середмісті Києва квадратний метр коштує 5-6 тисяч доларів. На Печерську та Оболоні 2-3 тисячі. Торг - можливий. Інколи вдається знизити вартість на 10%, і навіть 40%. А ось продати максимально якісно і сучасно облаштоване помешкання буває іноді клопітно. Так званий "розумний будинок" може стати для продавця тягарем не на один рік. Это, когда квартира напичкана разного рода электроникой. Ну вплоть до того...как, знаете, есть ... модно там...в Соединённых Штатах с мобильного телефона включать воду в ванной , - пояснює фахівець із нерухомості Віктор Несин. На нинішньому рівні ціни триматимуться близько двох років, кажуть експерти. Крім того, останнім часом помітна тенденція - мешканці столиці почали продавати навіть елітні будинки. Перебираються за місто - ближче до природи. Розповідає телеканал UBR.

10 октября 2011 Ubr.ua
Квартири під офіси більше не можна переробляти

Парламент заборонив переробляти квартири під офіси. Відповідні зміни до Житлового кодексу народні депутати ухвалили минулого тижня. Відтепер власники житлових приміщень більше не мають права використовувати їх для виробничих потреб, тобто влаштовувати там перукарні, магазини, адвокатські контори. Зміни до житлового кодексу нібито мали носити суто технічний характер. Однак, як стверджує видання "Деловая столица", через маніпулювання поняттям, суть документа кардинально змінили. Якщо чинні норми кодексу забороняють використання житла під виробничі потреби, то у новій версії вже йдеться про заборону використання саме квартир. На думку експертів, такі зміни до законодавства можуть бути звичайним лобіюванням інтересів власників бізнес-центрів, які стоять напівпорожніми. До яких почнуть масово переїжджати орендарі, які раніше обирали більш бюджетний варіант нерухомості. Повідомляє телеканал UBR.

10 октября 2011 Ubr.ua
Падіння цін на житло стримують будівельники, ріелтери, банкіри

Купити авто можна за 5 -10 тисяч доларів банківської позики. На іпотеку потрібно мінімум 40-50 тисяч. І це за умови, що перший внесок лише 10% від вартості квартири. Попри декларацію привабливих ставок, менше ніж під 18% у гривнях кредиту не знайдеш. Этот рынок замер очень надолго. Расчет такой: на 60 тыс. дол мы должны под ставку 15% иметь заемщика для того, чтобы он сегодняшним требованиям, не докризисным, отвечал, с доходами 14 тыс. грн. в месяц это нереально , - пояснює голова правління комерційного банку Володимир Хливнюк. Українці заробляють мало, а будівельники рівня рентабельності не знижують. Тож лише за рахунок зменшення процентної ставки на кілька пунктів ситуації не виправити. Если бы не было всех этих согласований, долевых участий муниципалитетов, на развитие сетей и другое, себестоимость строительства можно было бы для социального жильця с учетом стоимости металла, строительных материалов, энергоносителей, абсолютно гарантировано вписывается в 500 долларов за квадратный метр , - підрахував голова правління комерційного банку Ігор Юшко. Тому однокімнатна квартира може коштувати менше ніж двадцять тисяч доларів. Такі ціни будівельникам, ріелтерам і банкірам не вигідні. Повідомляє телеканал UBR.

08 октября 2011 Ubr.ua
Земля під котеджі дешевшає через відсутність попиту

Земля нікому не потрібна. Упродовж третього кварталу вартість однієї сотки ділянки під котеджну забудову в Київській області знизилась майже на 7%. Це середній показник. Мінімальний становить 1,5%. А максимальний майже 9% або 505 доларів. Паралельно скорочується кількість угод. Лише за вересень обсяги продажу площ зменшились на третину. Тому землю, як інвестиційний актив нині розглядають дедалі рідше. Пожвавлення в цьому сегменті може відбутися традиційно навесні. Многие ждали, что летом будет активизация. Рынок земучастков оживет и хоть какой-то спрос появится. Спрос не появился. Лето прошло. Надо сбрасывать. До рынка земли еще далеко , - пояснив телеканалу UBR експерт фінансового ринку Ерік Найман.

06 октября 2011 Ubr.ua
Українці визначилися із нерухомістю: купують житло до 100 тис

Другий місяць поспіль на первинному та вторинному ринку житлової нерухомості стабільні цифри продажу. У Києві за підсумком вересня в обох сегментах реалізовано лише на 1 квартиру більше, ніж у серпні. Всього - 1809. Найчастіше продають приміщення вартістю до 100 тисяч доларів, таким віддають перевагу майже 75% покупців. Такі результати фахівці називають дуже добрими як для нинішніх умов, коли надають мало кредитів на придбання помешкань, а статки українців на досить низькому ріні. Частково цей попит спричинили активні розмови про фінансові проблеми в світі, а відтак - і в Україні. Треть этого объема, в 1700 квартирах, их продажи-покупки стимулированы страхами перед девальвацией доллара, перед девальвацией гривни, перед банкротствами и дефолтами, и прочими страхами. Для украинцев недвижимость является сейф с активом номер один , - пояснює телеканалу UBR експерт фінансового ринку Ерік Найман.

05 октября 2011 Ubr.ua
У Києві попит на двокімнатні квартири

У Києві попит на двокімнатні квартири. У вересні в столиці продали 1808 помешкань. Зростання індикатора вартості нерухомості у перший місяць осені - плюс 0,44%. Ріелтери кажуть, зараз малометражне житло можна придбати в середньому за 51 тисячу умовних одиниць, однокімнатне - за 70 тисяч. Левова частка операцій купівлі-продажу припадає на квартири вартістю до 100 тисяч доларів. Найдешевший - Дарницький район. Середній показник тут - 1420 доларів за квадратний метр на вторинному ринку. Найдорожчий - Печерськ. Середня ціна - 2 900 доларів на вторинці, 2500 - у новобудовах. Повідомляє телеканал UBR.

04 октября 2011 Ubr.ua
Українці беруть іпотеку під житло середнього класу

На ринку іпотечного кредитування пожвавлення. Сьогодні таку послугу пропонують уже близько сорока фінустанов. Проте говорити про остаточне відновлення цього сегменту банківських послуг зарано. До 2009 вітчизняні фінустанови за день видавали близько 800 кредитів. Сьогодні - не більше сотні. Бажання брати житло в кредит в українців після кризи таки з явилося. Однак тепер гроші позичати стали значно обережніше у нацвалюті, в меншому обсязі та під відносно невеликі відсотки. "Спрос на кредиты сегодня ниже, потому что меньше покупательная способность, доходы населения, и в преддверии финансовой активности по поводу нового финансового кризиса, безусловно, население очень осторожно относится к получению кредитов, поскольку многие из них пострадали. Может и не по собственной вине, не расчитав собственные возможности". розповідає заступник голови правління банку Людмила Данилова. Помешкання, які українці купують у кредит, зазвичай середнього класу переважно двокімнатні квартири. Середній строк позики 18 років. Ставка 16%. Тим часом довіра до забудовників у банків так і не відновилася. Фінустанови воліють завершити спорудження житла, що було заморожене під час кризи. А також фінансують придбання осель на вторинному ринку. Банки реструктуризировали часть своих проблемных ипотек, где-то договорились с заемщиками, в принцыпе, у банков появилась ликвидность. Проблема в том, что она является короткой ликвидностью , - пояснює виконавчий директор Національної іпотечної асоціації Павло Матіяш. Попит на нові помешкання влада намагається активізувати через рефінансування банківських позик Державною іпотечною установою. Такі кредити для банків вигідні, адже видають їх на 30років під 11%. Так, цьогоріч для будівництва житла установа направила майже 350 мільйонів гривень. Розповідає телеканал UBR.

28 сентября 2011 Ubr.ua
Юристи: українцям треба до 2013 року отримати акти на землю

Українцям таки варто отримати акти на землю до 2013 року, кажуть юристи. Адже, маючи цей документ у паперовому вигляді, значно легше буде виправити неточності в електронному земельному кадастрі, якщо вони раптом виникнуть. А ті, у кого державного документа не буде, невідповідності у реєстрі виправлятимуть через клопотання до органів державних земельних ресурсів. У такому разі працівники держустанови виїжджатимуть на місце, щоб оглянути ділянку. Іще для цього потрібен буде витяг із Державного земельного кадастру про наділ. Це додатковий час і гроші. А, маючи на руках акт, можна обійтися лише перевіркою паперів. Все таки це, дійсно, дуже сильна доказова база для тієї особи, яка сьогодні встигла оформити державний акт на землю, тому що в майбутньому в зв'язку з тим, що система тільки створюється...краще, рекомендується протягом 2012 року закінчити всі реєстраційні дії аби мати державний акт , - пояснив телеканалу UBR юрист Олег Климчук.

27 сентября 2011 Ubr.ua
Найпершими закінчують комерційні недобудови та економ-клас

В Україні скорочується кількість незавершених споруд. Цьогоріч їх ввели в експлуатацію на 36% більше. Серед об'єктів - переважно комерційна нерухомість. Це зокрема якісні приміщення, яких дуже не вистачає, особливо в Києві. Водночас серед довгобудів іще залишаються заморожені близько 23% елітних житлових будинків. Тоді, як у сегменті економ-класу - лише 13%. Адже саме на них - найбільший попит. Явно наблюдается тенденция, что объекты, которые не были завершены, и, где сегмент жилья ниже среднего уровня или средний уровень с малыми объемами площадей - где-то 60-70 кв. метров - до ста, они имели спрос. И появились возможности у инвесторов, или у строителей, заканчивать объекты и мы видим небольшую активизацию на этом рынке , - розповів телеканалу UBR керівник девелоперської компанії Олег Салмін.

16 сентября 2011 Ubr.ua
"Дніпровські вежі" нарешті добудують

Найстаріший довгобуд Києва таки завершать. Ідеться про "Дніпровські вежі" на проспекті Ватутіна, які не можуть добудувати вже 11 років. Про це повідомила прес-служба Внутрішніх військ МВС України. Новим замовником об'єкта, ймовірно, стане Київська міська адміністрація. Наразі ж очікують проведення повторної експертизи та коригування проекту. Без цього продовжити будівництво не можливо. Найтриваліше будівництво в Києві - "Дніпровські вежі" - буде завершене. Частина квартир у комплексі належить військовослужбовцям. Інша ж - приватним особам. Нині чекають повторної експертизи, яка дозволить з'ясувати, кому з інвесторів скільки житла належить. До того ж треба визначити, в якому стані перебувають споруди. Після цього заплановане коригування проекту. Його мета: дізнатися, що треба добудувати, і кошторис робіт. На ці потреби підуть державні гроші. "Більше 7 млн гривень, які необхідні для того, щоб здійснити корегування проекту. На сьогоднішній день вже готові документи, готове доручення прем'єр- міністра до Кабміну, щодо виділення цих коштів. Проводиться дуже ретельна робота, з приводу того, щоб функції замовника були передані Державній Київській адміністрації", - розповіла Світлана Павловська, керівник прес-служби Внутрішніх військ МВС України. Найбільше часу забере експертиза технічного стану споруди. Кажуть у Державній будівельній інспекції. Будівлі мають понад 70 метрів заввишки і належать до експериментального зведення. Для таких споруд звичайні будівельні норми не діють. Тому експертиза може розтягнутися на кілька місяців. Хоча за належного фінансування цей процес легко прискорити. Наступні ж етапи за часом менш тривалі. "Экспертиза проекта, комплексная, если будет проведена коректировка, там, в зависимости от сроков, но 45 дней на сегодняшний день - это предельный срок для проведения экспертизы. Нас уведомляют, о том, что они скорректировали и получили комплексную государственную экспертизу проекта, скорректированную имеется в виду. И строят дальше", - повідомив заступник начальника Інспекції Держархбудконтролю Олександр Пухной. Тим часом приватні інвестори, які не мають стосунку до МВС, нарікають на бездіяльність. Мовляв: доручення глави уряду, яким він постановив вжити заходів для завершення споруди, і досі не виконане. "Доручення нашого прем єр-міністра Азарова не виконано. На 1 вересня всі повинні були надати уже чіткий перелік і погодження, це розпорядження Кабміну про виділення цих коштів ", - обурюється президент Асоціації приватних інвесторів та власників Тетяна Шальман. Будівництво комплексу, що складається із шести хмарочосів, розпочали 1999 року. Замовником тоді виступило Головне управління внутрішніх військ МВС, інвестувавши близько 130 мільйонів гривень. Воно мало одержати понад 400 квартир у комплексі та виділити їх військовослужбовцям. Пізніше МВС передало функції замовника концерну "Укріндустрія", який залучив приватного генпідрядника. У жовтні 2005-го спорудження "Дніпровських веж" повністю припинили. Зараз житлова частина готова на 60%. Повідомляє телеканал UBR.

16 сентября 2011 Ubr.ua
Ціни на нерухомість в Україні знизилися на 5%

Нове житло за останні кілька місяців подешевшало в середньому на 5%. Залежно від регіону. Найбільше ціни знизили в Києві та Одесі. За прогнозами експертів ринку нерухомості, вартість нових осель до кінця року далі знижуватимуть лише у Львові, і то не більше ніж на 1%. Нині в середньому один квадратний метр у столичній новобудові коштує близько 1800 доларів. В Одесі - 1120 доларів. Рієлтери занепокоєні, адже зі зниженням вартості житла зменшуються їхні прибутки. Есперти з ринку нерухомості стверджують, що знецінення помешкань - це нормальна тенденція. За прошедшие 8 месяцев рынок стал легче всего лишь на 5%. То есть, говорить о катастрофе, говорить о том, что все пропало, я думаю, что, ну наверне, не совсем правильно , - пояснив телеканалу UBR експерт ринку житла Андрій Гусельников.

13 сентября 2011 Ubr.ua
Найдешевша вторичка у Києві вже розкуплена, ціни зростатимуть

Нерухомість на вторинному ринку в столиці дорожчає. У серпні середня вартість такої додала майже піввідсотка. За словами гравців ринку, наразі розкупили найдешевші об єкти економ-сегмента. Серед нового житла найбільший попит - на будинки, введені в експлуатацію 2-3 роки тому. Наразі квадратний метр таких осель у Дарницькому районі коштує приблизно 1600 доларів за квадратний метр. У Деснянському - 1400. На Оболоні - 2000. "Мы прогнозируем, что цены скорее всего сохранятся. Возможно, небольшое удорожание в отдельных сегментах, но подорожания на 40-50% мы не прогнозируем. Возможно 2-5%, но не более того", - повідомила телеканалу UBR директор агентства нерухомості Валентина Харченко.

10 сентября 2011 Ubr.ua
Восени варто інвестувати в комерційну нерухомість

Восени варто інвестувати в комерційну нерухомість. Адже на неї більший попит, ніж на житлову - кажуть експерти. У серпні були затребувані офіси площею до 150 квадратних метрів. Переважно - у районах, наближених до центра Києва. У середньому оренда тут коштує - майже 17 доларів за метр квадратний. За прогнозами, найближчим часом ціни почнуть зростати. І така динаміка збережеться до початку наступного року. Коли, як правило, попит іще більший. На сегодняшний день характеризуются стабильностью цены. Арендные ставки по коммерческой недвижимости гораздо выше, чем ставки по квартирам. Срок окупаемости объектов коммерческой недвижимости составляет 7 - 8 лет, а в квартирах это 10 и более лет , - дає пояснення телеканалу UBR директор агентства нерухомості Валентина Харченко.

09 сентября 2011 Ubr.ua
Оренда житла в Києві трохи зросла

Ціни на оренду житла у Києві зросли, але не набагато. Рієлтери пояснюють це активізацією ринку нерухомості після літнього затишшя. Наразі за звичайну квартиру просять в середньому 461 долар за місяць, що на 3,5% більше, ніж влітку. В сегменті бізнес-класу помешкання подорожчали майже на 2% і коштують близько 830 умовних одиниць. Вартість винаймання елітних осель зросла найменше - на відсоток - і нині становить 2000 доларів за місяць. Недвижимость, я считаю, достигла, в общем-то своего практически дна, то есть, снижение пока продолжается, но его динамика замедляется, и, соответственно, мы не прогнозируем дальнейшего снижения. А от дна всегда начинается рост , - заявила телеканалу UBR Валентина Харченко, директор агентства нерухомості.

09 сентября 2011 Ubr.ua
Цього тижня має вирішитися доля мешканців гуртожитків

17 квадратних метрів на трьох, спільні кухня, туалет та душ. Житло, як і умови, скромні. Проте охочих отримати таке помешкання чимало. 30 вересня закінчується термін дії мораторію на приватизацію гуртожитків. Якщо депутати його не продовжать, то вже наступного місяця мешканці цієї 9-поверхівки опиняться під загрозою виселення. Та самі мешканці проживанням у неприватизованих квартирах мало переймаються. Кажуть: за 10-20 років звикли до всього. - это все там выше, в кулуарах решают. Но, если будет приватизация, мы за , а, если не будет, не знаю, как будет дальше. Керівництво підприємств, яким належать гуртожитки, хоч і не на камеру, переконує: старожилів виселяти ніхто не буде. А ось тим, хто мешкає у кімнатах менше ніж 5 років, доведеться шукати собі інші оселі. Не проти господарі споруд і передати їх у власність територіальних громад. Майно уже приватизовано. Як приватизувати приватизоване майно? Законодавчо один механізм. Повернути його до державної власності і роздержавити у порядку пропозицій. Має бути проведена оцінка, і компенсація за гуртожиток. Ми не наполягаємо на тому, щоб це була ціна комерційної нерухомості. Ми на цьому не наполягаєм, але нам на сьогодншній день нічого не пропонують ", - каже директор підприємства Сергій Підлісний. Тим часом кілька десятків мешканців гуртожитків вирішили не чекати команди про виселення. Попрямували відстоювати свої права під стінами парламенту. На акцію протесту з двома дітьми та чоловіком прийшла й Антоніна. Нам не дають право приватизації, нас не прописують і вимагають платити півтори тисячі за кімнату 18 квадратів. Якщо мораторій закінчиться, ми знаємо чітко, що наше керівництво дасть право на приватизацію даного житлового будинку цілісного, а нас або повиселяють, або будуть оплату встановлювати таку, яку їм ще забажається , - бідкається мешканка гуртожитку Антоніна. Законопроект, за яким пропонують віддати таке доступне житло у власність територіальної громади і дозволити приватизацію кімнат, у парламенті вже є. Депутати його зареєстрували та проголосували у першому читанні ще перед літніми канікулами. "Якщо зараз його не приймуть за основу, його відкладуть на третє читання,а воно буде у жовтні місяці, а мораторій 30 вересня закінчується, тобто, за цей час чиновники спокійно в кого стоять гуртожитки на балансі, ідуть в БТІ, оформляють право приватної власності і як приватний власник просто людей повикидають. А потім уже кричіть", - пояснює президент Асоціації мешканців гуртожитків Анатолій Буднік. Проте не всі народні обранці згодні віддати гуртожитки їхнім мешканцям. "Їх попередили: у випадку перепрофілювання, чи щось таке, ви зобов язані гуртожиток залишити. Тепер відбувається право приватної власності. Директор тієї фабрики каже, шановний, ви собі будь-ласка пожили, у мене є мої люди, яким потрібно дати гуртожиток. Люди тимчасово пожили, звиклося, тепер вони не розуміють і їх через суд виселяють ", - каже народний депутат Ярослав Сухий. Проте в перший робочий день у народних обранців до відповідного законопроекту руки так і не дійшли. Депутати обіцяють розглянути документ цього тижня. Повідомляє телеканал UBR.

07 сентября 2011 Ubr.ua
За місяць мешканці гуртожитків залишаться на вулиці

Із речима на вихід. Уже 1 жовтня близько 6,5 мільйонів українців, які мешкають у гуртожитках, можуть опинитися на вулиці. Адже завершується термін дії мораторію на їх виселення. Законопроект, за яким пропонують повернути таке доступне житло у власність територіальної громади і дозволити приватизацію кімнат, у парламенті вже є. Депутати його зареєстрували та проголосували у першому читанні ще перед літніми канікулами. Проте в перший робочий день у народних обранців до відповідного документа не дійшли руки. "Якщо зараз його не приймуть за основу, його відкладуть на третє читання, а воно буде у жовтні місяці, а мораторій 30 вересня закінчується, тобто, за цей час чиновники спокійно, в кого стоять гуртожитки на балансі, ідуть в БТІ, оформляють право приватної власності і, як приватний власник, просто людей повикидують. А потім уже кричіть , - висловив побоювання телеканалу UBR Анатолій Буднік, президент Асоціації мешканців гуртожитків.

06 сентября 2011 Ubr.ua
Житло дешевшатиме ще півтора року

Після кризи вкладати кошти в нерухомість стало невигідно, пояснюють ріелтери. Це не приносить значного доходу. Тенденція до подешевшання житла триватиме, щонайменше, півтора року. Здебільшого через переважання пропозиції над попитом. Ускладнюють ситуацію і відсутність іпотеки та недотримання зобов'язань забудовниками. "Немало домов в городе Киеве, которые уже по процентной готовности там где-то порядка 80-85%. И тем не менее, дома остановлены. Строительство не продолжается. А ведь многие люди, которые инвестировали, на сегодняшний день проживают на квартирах. Соответственно, они несут дополнительные расходы", - каже Віктор Несин, голова правління Спілки консультантів із нерухомості. Нерухомість, як об'єкт для інвестування слід розглядати лише тоді, коли маєте гроші та плануєте їх зберегти, а не примножити. У час, коли довіра до банків не відновилась, це має сенс. Водночас квартиру доцільно здавати в оренду. "Во-первых, эта недвижимость, это вложение, будет окупать себя. Таким образом сохраняются деньги от инфляции и можно получать доход при сдаче этого обьекта в аренду. Покрывать расходы и получать еще доход", - вважає президент Спілки фахівців із нерухомості Олександр Рубанов. До того ж, обвалів цін на нерухомість, як у 2009-му, ріелтери не прогнозують. Принаймні, упродовж 10 років. Дешевшатимуть насамперед елітні квартири та житло у старих будинках. Суттєвих коливань вартості решти помешкань, за словами експертів, не буде. Повідомляє телеканал UBR.

05 сентября 2011 Ubr.ua
Фасади будинків у Києві оновлять лише в центрі

До Євро-2012 у Києві упорядкують фасади будинків лише у півторакілометровій зоні проведення чемпіонату. А ось про зовнішній вигляд решти споруд житлового фонду дбають хіба що самі кияни. Тріщини на стінах, розмальовані фасади, облущена фарба - ситуація типова для житлових будинків Києва. Наприклад, ось у цій столичній багатоповерхівці ЖЕК нібито час від часу латає дірки, але все відразу відпадає, скаржаться мешканці. "Тяп-ляп, значит, козырек тяп-ляп, лестница тяп-ляп, а здесь вообще не приступали к благоустройству", - показує телеканалу UBR своє парадне Микола Домащук, мешканець столичної багатоповерхівки. За зовнішній вигляд багатоповерхівок мають відповідати ЖЕКи. Вони повинні проводити планові огляди та подавати до КМДА пропозиції щодо ремонтів. Для комунальників головне технічний стан будинків. Про красу дбають значно менше: немає грошей. Наприклад, щоб знищити на стінах графіті потрібно мінімум 100 гривень на кожен квадратний метр. "З точки зору естетики, весь час проводяться роботи по покращенню зовнішнього стану фасадів. Регулярно працівниками ЖЕКів виконуються роботи щодо усунення графіті, які вже заполонили на сьогоднішній день багато будинків. Намагаємося боротися з цим. Але ж ви знаєте, як графітчики швидко працюють швидше за ЖЕКи", - жаліється Олег Гарячий, заступник начальника райуправління ЖКГ. Київська влада більше переймається виглядом тих вулиць, які відвідуватимуть уболівальники Євро-2012. На ремонт фасадів у півторакілометровій зоні футбольного чемпіонату із місцевого бюджету не пошкодували 65 мільйонів гривень, і планують виділити ще. Вже оновили третину споруд. "У нас на це виділено було, ви знаєте - 65 мільйонів гривень. І додатково ми виділяємо ще зараз гроші. І приблизно зроблена десь третина", - каже перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак. "Потьомкінскіє дєрєвні" - покрасимо фасади - хай приїдуть туристи. Так вони приїдуть і так все побачать", - обурюється народний депутат України Кирило Куликов. На капремонт покрівель і фасадів решти житла КМДА виділила цьогоріч 78 мільйонів гривень. Їх отримають будинки, де планують створити ОСББ. Ще 40 мільйонів спрямують на допомогу в оновленні тих, де такі об єднання вже є. Аби надати належного вигляду спорудам, що перебувають у комунальній власності лише Шевченківського району столиці, потрібно приблизно півмільярда.

15 августа 2011 Ubr.ua
6 млн мешканців гуртожитків отримають право на приватизацію

Держава має передати гуртожитки у комунальну власність. Лише тоді люди зможуть приватизувати кімнати. Таке право отримають ті, хто потребує соціального захисту та не має іншого помешкання. Законопроект, який надасть відповідний дозвіл, Рада ухвалила у першому читанні. Нині в Україні в гуртожитках живуть приблизно 6 мільйонів осіб. Є розпорядження Президента від 6 грудня 2010 року, щоб людям дали і приватизацію, і реєстрацію місця проживання. Тобто, є повне розуміння. Є і бажання мешканців гуртожитків приватизувати ті квадратні метри, в яких вони проживають - 10,12,14. І, як не парадоксально, за ці квадратні метри люди воюють, тому що їх з цих метрів виселяють , - розповідає телеканалу UBR Анатолій Буднік, президент Асоціації мешканців гуртожитків України.

14 июля 2011 Ubr.ua
Будівництво житла не росте, бо немає коштів купувати квартири

За даними Держкомстату, обсяг виконаних в Україні будівельних робіт за 5 місяців року збільшився на 13%, порівняно з аналогічним періодом 2010-го. Але такі темпи зростання, переконують фахівці, галузь демонструє лише за рахунок індивідуального будівництва. Тобто зведення приватних малоповерхових споруд. "На жаль, багатоквартирні будинки, проекти яких реально зараз будуються, вводяться в експлуатацію, їх можна перерахувати на пальцях однієї руки. Я говорю про Київ. В інших регіонах ситуація ще гірша", - жаліється телеканалу UBR Олександр Рубанов, президент Спілки фахівців із нерухомості. Докризових показників досягнемо не скоро. За три попередні роки обсяг робіт у галузі скоротився на 70%. Аби його відновити, необхідний платоспроможний попит. Помешкання мають стати доступнішими. Зменшити принаймні собівартість квадратних метрів можна, наприклад, за рахунок зниження податків, здешевлення окремих будматеріалів, прокладання комунікацій за кошти комунальних монополістів. Щоб задовольнити всіх людей, які стоять у черзі на квартиру, а це мільйон 200 тисяч громадян, потрібно понад 50 мільйонів квадратних метрів доступного соціального житла. Тобто більше ніж 200 мільярдів гривень. "Введено всього-навсього один житловий багатоповерховий будинок на всю країну, якщо скласти ці квадратні метри, які введені за рахунок державних коштів у першому кварталі цього року", - пояснює Юрій Сербін, заступник голови профільного комітету ВР. Цього тижня за програмою "Доступне житло" ввели в експлуатацію кілька споруд на столичних Теремках. Загалом - 146 квартир. За схемою "70 на 30" у Києві їх планують здати 909. Схема "50/30/20" передбачає майже 800 помешкань. Такі ініціативи уряду потрібні, кажуть експерти. Однак справжній рушій ринку будівництва і нерухомості - доступне іпотечне кредитування.

09 июля 2011 Ubr.ua
Кабмін виділятиме кошти на закінчення 2 тисяч недобудов щороку

1-го серпня має бути завершено інвентаризацію усіх недобудованих об єктів. Наразі перевірили 12-ть тисяч. Після закінчення процесу Кабмін проведе розширене засідання для розгляду умов прискорення робіт. В Україні налічують 16 тисяч недобудов. На швидке завершення всіх об єктів Кабміну не вистачить грошей. Тому планують розробити механізм здавання їх в експлуатацію хоча б по 2 тисячі щороку. Нині, зауважують в уряді, кількість ризиків зменшується, економіка зростає, тому можна говорити про поліпшення умов кредитування як для забудовників, так і для громадян. Для стимулювання активних операцій і розвитку економіки і пожвавлення ринку, нам треба, як економістам, розміщати і залучати більш довгострокові програми. Це іде на користь економічному розвитку країни , - вважає Марина Нестеровська, виконавчий директор роздрібного бізнесу. У Кабміні звертають увагу і на постійний приплив депозитів та здешевлення грошового ресурсу. Тому розраховують на відповідне зниження ставок за кредитами. Оскільки забудовникам важко працювати навіть із нинішніми 16-17 % річних. Вони хочуть 12-13 %. Та для цього необхідно, щоб ставки за вкладами у гривнях знизили в середньому хоча б до 9-10 % річних. На сьогодні ставка по залученню депозитів банків 1 групи десь від 10.5 до 12.5%. Вони можуть собі дозволити, це крупні банки, які мають і материнські компанії і мають можливість у них залучити дешеві ресурси. То банки другої групи - вони коливаються на рівні 14-14,5 % , - поясню телеканалу UBR Олексій Манзя, директор департаменту корпоративного бізнесу. До кінця 2011, за умови збереження наявних тенденцій у банківському секторі, можливе залучення ресурсів загалом у системі на рівні 12,5 відсотків. І, якщо Кабмін та НБУ запровадять певні механізми компенсації фінустановам, то ставки за кредитами будуть у межах 12-14 % річних. Більше зниження імовірне лише в 2012.

05 июля 2011 Ubr.ua
Ціни на вторинне житло економ-класу можуть трохи зрости

Зниження банківських ставок за іпотекою може спричинити подорожчання житла економ-класу - вважають експерти. Нині такі позики надають під 16-18 відсотків річних, на початку року було на 4-5 більше. Фінансисти прогнозують: до кінця 2011 рівень процентів зменшать ще на 2-3 пункти. Банки поліпшили умови отримання кредитів на житло. Іпотеку можна оформити під заставу, без поруки фізичних осіб. Основна вимога до позичальників - офіційний дохід сім ї має бути втричі більший, ніж розмір щомісячних виплат. На ринок виходять нові банки, так на сьогоднішній момент кредити на нерухомість з 50-ти банків найбільших надають 25 банків на вторинному ринку, та близько 17-ти банків на первинному ринку. Ставки падають , - повідомив телеканалу UBR Олександр Сєдих, фінансовий директор консалтингової компанії. За останні вісімнадцять місяців банки знизили ставки на 10 пунктів. І нині вони становлять 16-18 процентів річних. Кредити на нове житло на відсоток-півтора дешевші, ніж на вторинне. До кінця 2011 варто очікувати на зменшення ставок ще на 2-3 проценти. Експерти прогнозують: це спричинить зростання цін. Ціни будуть трохи зростати за рахунок збільшення попиту. Хоча, також не зрозуміло, на скільки цей попит спекулятивний, чи це буде реальний попит людей, які будуть купувати житло, щоб там жити, а не щоб його здавати в оренду чи тримати до часів, поки зросте ціна більш суттєво, щоб перепродати його в майбутньому , - вважає Володимир Паюк, фінансовий аналітик. Щоправда, це стосуватиметься лише помешкань економ-класу на вторинному ринку, на які найбільший попит.

04 июля 2011 Ubr.ua
В Україні завмерло будівництво житла і комерційної нерухомості

Більш ніж половина українських міст і досі не має генеральних планів. Зонінг, тобто розподіл територій на спеціальні ділянки під забудову, розробили лише Вінниця та Полтава. Хоча до кінця року муніципалітети мають схвалити всі необхідні документи. Це передбачає новий закон щодо регулювання містобудівної діяльності. В Україні завмерло будівництво житла і комерційної нерухомості. Одна з причин інвестори не розуміють, де і що можна споруджувати. Адже міста не мають відповідної документації, передбаченої у новому Законі про регулювання містобудівної діяльності, зокрема генплану та плану зонування території. Наличие зонинга - это та самая черепаха, на которой стоит наш закон. И нас сегодня беспокоит то, что это слово все меньше и меньше звучит. И мы сегодня не видим ни ответственности за его внедрение или разработку, не видим источников финансирования , - жаліється телеканалу UBR Андрій Миргородський, заслужений архітектор України. У Мінрегіонбуді заявляють: ситуація для забудовників не така вже й критична, адже поки що містам дозволяють зводити споруди за старими правилами. Закон передбачає перехідні положення, де визначається, що на цей період основні рішення приймає головний архітектор міста на основі попередніх планувальних рішень. Що це мається на увазі? Ну, до сьогоднішнього часу якось приймались рішення? Вона була нароблена, на неї були потрачені кошти , - пояснює Ігор Соколов, заступник міністра Мінрегіонбуду. Коли саме міста отримають усю необхідну документацію, у профільному міністерстві не кажуть. До речі, відповідальності за відсутність генпланів законодавчо не передбачено.

04 июля 2011 Ubr.ua
Саме час купувати заміські будинки

В Україні зростає попит на заміські будинки. За рік - на 20 відсотків, кажуть фахівці. Адже коштує така нерухомість майже вдвічі дешевше, ніж у 2010-му. Аналітики порахували: цьогоріч ціни зменшилися ще на 3,5 проценти. Наразі за квадратний метр просять тисячу доларів. Це за об єкти економ-класу. Бізнес-клас коштує понад 2 тисячі доларів. Накопичили гроші? Саме час купувати нерухомість. Адже заміські будиночки стають доступнішими. Проте обирають українці переважно невеликі домівки. Найчастіше площею 100-180 квадратних метрів. Тоді як до кризи дозволяли собі більші за 220 квадратів. Фахівці кажуть: маєш 100 тисяч гривень купити можна досить пристойне житло. Навіть є об єкти дешевші за 100 тисяч. Так старий будинок можна знайти. З невеликими метражами, площами. Такі ділянки можна знайти навіть за 60 тисяч. І таких пропозицій стає все більше , розповідає телеканалу UBR Анатолій Топал, віце-президент АПУН. Якщо до рецесії українці переважно купували земельні ділянки та будували на них домівки на власний смак, наразі віддають гроші за готове помешкання. Адже будувати інколи навіть дорожче. Будувати на сьогоднішній день то краще пережити 2 атомні війни, як то кажуть. Бо з цінами на будівельні матеріали з апетитами бригад, які будують, які сидять без роботи, але розцінки не занижують, ну - будувати дорого , каже Анатолій Топал, віце-президент АПУН. Водночас, земля у вартості теж втрачає. Таких цін я, чесно кажучи, не пам ятаю. Якщо говорити про земельні наділи, які йдуть під цільове призначення, під будівництво житлових будинків, наприклад, в докризовий період там, де виставлялася ціна 5-8 тисяч, сьогодні це 1 тисяча доларів за сотку , - не приховує подиву Віктор Несин, голова Правління Союзу консультантів із нерухомості. А ось найбільш привабливий для покупців наразі Обухівський напрямок, Конча-Заспа, Буча, Гостомель та Боярка, кажуть фахівці.

01 июля 2011 Ubr.ua
Київ знайшов інвестора для зносу "хрущовок"

Київська влада знайшла спонсора для знесення хрущовок , каже головний архітектор столиці Сергій Целовальник. Імені поки що не називають. Лише уточнюють, що з-за кордону. Замінювати старі будівлі на нові багатоповерхівки почнуть з Нивок, а саме з вулиці Академіка Туполєва. Зараз на території масиву проживає близько 3 тисяч киян, після реконструкції там сподіваються розмістити 10 тисяч. Коли саме візьмуться за хрущовки, поки що не знають. Мовляв, процедура тривала, спочатку потрібна згода всіх людей, які офіційно проживають у цих будинках. Чиновники обіцяють: розселятимуть у межах цього ж кварталу. Буде збудовано піонерний будинок, в який переселять з якогось першого за списком дому під реконструкцію. Потім буде збудовано на цьому місці будинок збільшеного обсягу і туди переселять людей з наступного будинку під реконструкцію, а зайві квартири будуть продані тим, хто захоче там жити , - розповів телеканалу UBR Сергій Целовальник, головний архітектор Києва.

01 июля 2011 Ubr.ua
Як оподатковуватимуть житло в Києві?

Податок на житло у Києві запровадили законно, заявляють міські депутати. Мовляв, таке право їм надала нова фіскальна конституція. Тож тепер власники двох-трьох квартир повинні будуть визначитися: або переписувати частину помешкань на родичів, або готуватися до сплати нового збору. Юристи ж сперечаються - чи мають однаково оподатковувати дві сталінки та один пентхаус? У фіскальній конституції, згідно з якою місцеві ради отримали право запроваджувати власні стягнення, конкретних розмірів помешкань, що підлягають оподаткуванню, немає. Там просто зазначено - всі оселі, площа яких перевищує 120 квадратних метрів у багатоповерхівці та 250 - для окремого будинку - обкладають збором. До 120 квадратів буде податок 1 %. Але також є пільга - до 120 метрів. Тому, якщо у вас одна квартира, то ви маєте зобов язання сплати, але ви можете скористатися частиною 2 ст. 265 це пільга до 120 метрів . Тобто, ви нічого платити не будете. Зобов язання є, але вони перекриваються пільгою , - пояснює телеканалу UBR Артем Стоянов, правник юридичної компанії. Таку схему законодавці обрали, тому що один громадянин може бути власником кількох квартир або квартири з будинком. А пільга діє лише одна. Яке помешкання не оподатковувати, господар обирає сам. Якщо людина володіє квартирою понад 120 метрів в Києві і будинком понад 250, то в одному лише місті її зменшать на 120 метрів. Всі інші метри, що залишаться у іі власності, будуть оподатковуватись податком. Не є об єктами такого оподаткування дачні та садові будиночки, які перебувають на території адміністративної одиниці. Але - лише в кількості одного такого об єкта , - розписує схему Валентин Гвоздій, керуючий партнер юридичної компанії. Багато грошей від запровадження збору столичний бюджет навряд чи отримає, припускають фахівці. Адже житла великої площі у Києві мало. Однак спірним залишається аспект щодо якості оподатковуваних помешкань. Адже, приміром, хрущовки чи сталінки на околицях не співставні за умовами та якістю життя з пентхаусами у центрі міста.

29 июня 2011 Ubr.ua
Білоруси побачили ринкові ціни на житло

Жителі Мінська - у черговому ціновому шоці. Тепер у Білорусі різко зросла вартість житла. Тим, хто стоїть у черзі на квартиру, доведеться сплатити по тисячі доларів за квадратний метр. Решті по 1250. Таким чином, однокімнатна оселя коштуватиме від сорока п яти тисяч умовних одиниць, а двокімнатна майже вісімдесят. Тим часом президент запевняє: країна переживає не економічний спад, а наслідки паніки та ажіотажу. І будує собі величезний палац в центрі столиці. Його зведення розпочали в пік валютно-фінансової кризи. Вартість проекту сягає сотень тисяч доларів. Водночас у резиденції передбачено всі види розваг для повноцінного відпочинку глави держави.

20 июня 2011 Ubr.ua
Кияни скуповують заміські котеджі

На приміські садиби зріс попит. Порівняно з минулим роком, - на 15-20 відсотків. У травні в двадцятьох районах Київської області уклали понад шістсот сімдесят угод із купівлі- продажу приватних будинків. Фахівці відзначили дві цікаві тенденції. По-перше - на відміну від докризового часу, більшість договорів підписують саме жителі столиці. По-друге - найпопулярніші невеликі помешкання. Це дві третини від усіх реалізованих об єктів. Їх вартість - від 30 до ста тисяч доларів. 20 процентів споруди від ста до двохсот тисяч. І лише 2 відсотки - ті, які коштують більше. "Ціна на котеджи та заміську нерухомість впала в 2-3 рази. Сьогодні на ринку з явився попит на недорогі котеджі, які можна порівняти із квартирами - 100-200 тис. доларів. Ось на такі і починає проявлятися попит. Сьогодні ринок покупця, а не продавця він став більш розбірливим", - розповів телеканалу UBR Володимир Шалаєв, генеральний директор Консалтингової компанії.

20 июня 2011 Ubr.ua
Державні органи обіцяють зниження іпотеки

Хочете купити квартиру у кредит - дочекайтеся наступного року. Тоді, як передбачають у державній іпотечній установі, ставки по кредиту на житло знизяться до 12% і навіть нижче. Зараз ставка рефінансування для банків-партнерів ДІУ складає 11% річних. Ще - до п яти відсотків - маржа банку. У сумі - 15-16 процентів річних. Ставки зменшаться, якщо Нацбанк дозволить іпотечній установі розмістити облігації і прирівняє їх до більш ліквідних облігацій внутрішнього займу з категорії Євро-2012. "На сьогодні відсоткова ставка, за якою ми надаємо кредити банкам - 11% річних. Я думаю, що наступного року або до кінця цього вона може змінитися в бік зменшення на 2 пункти. Десь до 9. Це які банки маються на увазі? Усі банки наші партнери, їх наразі більше 90-та", - повідомив телеканалу UBR Віктор Миргородський, голова правління Державної іпотечної установи.

17 июня 2011 Ubr.ua
Кошти на "доступне житло" даватимуть вже в червні

30-відсОткову субсидію на "доступне житло" почнуть давати вже в червні. Для цього у бюджеті передбачено 100 мільйонів гривень. Та фахівці кажуть, що хоча на папері помешкання доступне - насправді воно не всім по кишені. Для каналу UBR коментують: Володимир Грищенко, голова Ради Асоціації "Укрмолодьжитло" Катерина Самойлик народний депутат України Анатолій Толстоухов, Державний Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Непомнящий, Мінрегіонбуд

08 июня 2011 Ubr.ua
Продаж нерухомості - це мистецтво

Якщо ви зібралися швидко, а головне вигідно продати квартиру, - без допомоги спеціаліста з нерухомості не обійтися. Однак знайти його справа непроста. Не зайве буде отримати рекомендації від людей, які вже співпрацювали з компанією. Для каналу UBR коментує: Віктор Несін Голова Союзу консультантів із нерухомості

07 июня 2011 Ubr.ua
Украинцы придумали, как обойти налоги при покупке квартиры

Украинцы усмотрели между строками Налогового кодекса выгоду для себя. Согласно новому документу, если продавать недвижимость, то нужно заплатить 5 % в бюджет, чтобы не отдавать этих денег, люди заключают фиктивные договора о дарении. Для UBR.UA комментирует: Генрих Людкевич, президент Ассоциации профессиональных управляющих недвижимостью Надежда Вороницкая, юрист

27 мая 2011 Ubr.ua
Ипотека для украинцев возвращается

Ипотечное кредитование постепенно возвращается на докризисный уровень, отмечают специалисты. Банкиры говорят о снижении уровня процентов. Взять ссуду на 15 - 20 лет сейчас можно с эффективной ставкой от 16 % годовых в гривнях. Для UBR.UA комментируют: Александр Бондаренко, глава Нацсовета риэлтерской палаты Анатолий Доробязко, и. о. главы правления банка

20 мая 2011 Ubr.ua