Ко всем новостям

Круглий стіл КБУ “Цемент: можливості та виклики для виробників і споживачів"

21.12.2023
1911

19 грудня 2023 року відбувся круглий стіл “Цементможливості та виклики для виробників і споживачів”, з метоюаналізу українського цементного ринку та потреб майбутньоївідбудови України.

image (1).png

Під час круглого столу учасники, зокрема, представники влади,профільні стейкхолдери державного й приватного секторуознайомилися з оглядом індустрії будматеріалів України, а самеринку цементу.

Модератором дискусії став Лев Парцхаладзе, Президент КБУВін привітав усіх учасників та наголосив на важливостізустрічі: “Ми розуміємо, що в Україні буде масштабна відбудоваі будівельний бізнес має бути готовим до усіх викликів. ТомуКБУ зібрала сьогодні представників будівельної галузі, щобкраще розуміти ситуацію, наскільки країна готова зараз довідбудови, які є сьогодні проблеми і до чого вартоготуватись”.

image (2).png

Тетяна Ситник Head B2B and Strategic Research CBR презентувала огляд цементного ринку України, виконаний на замовлення Конфедерації будівельників України, який відображає поточнийстан цементної галузі та бар’єри, що перешкоджають їїрозвитку. Вона назвала 3 групи викликів, з якими стикаєтьсябізнес сьогодні: адаптація до поточних умов, забезпечення іпланування відбудови та впровадження європейських норм.

За її словами, для відновлення зруйнованого під час війниУкраїні необхідно буде близько 35 млн тонн чистого цементу. Церобить цемент ключовим матеріалом відбудови, від наявностіякого залежить швидкість відновлення. Наразі виробничіпотужності наявних підприємств складають близько 13,6 млн тоннна рік.

Пані Тетяна зазначила, що за останні 10 років часткбудівництва у ВВП коливалась від 2% до 4%, але ця частка маєзростати у процесі відбудови. За її словами, сьогодні ринокцементу представлений 5 великими заводами з повним цикломвиробництва, 1800 компаній прямих покупців та тисячамипідприємств будівництва та торгівлі.

Також було представлено тенденцію до зростання виробництвпортландцементу протягом 2014 - 2020 років та максимум у 2021році, а саме 11 млн тонн. Споживання цементу також досяглопіку у 2021 році. Оскільки обсяги споживання перебільшувалиобсяги виробництва, потреби були частково компенсованіімпортом. “Експорт та імпорт - це способи балансування ринку”,- зауважила Тетяна Ситник.Представниця CBR відзначила високу концентрацію ринку цементув Україні: “Якщо порівняти з іншими країнами, концентрація євисокою також в Польщі, але низькою в Туреччині, де багатовиробників”.

Надія Бігун, Заступник Міністра економіки України зазначила, що Міністерство економіки України фокусує увагу нагалузях, які забезпечують велику додану вартість, тобто навиробництві. “Україна - велика країна і по населенню, і потериторії, але економічна ситуація не всюди однакова, -зауважила пані Надія. - Коли безпекова ситуація дозволятиме,буде реалізовуватися багато проєктів відновлення. Але потреби і попит будуть не однакові. Будуть відновлюватися південні тасхідні регіони. Питання в тому, чи дозволяє наша структуравиробництва спрямувати ресурси ефективно”.

image (4).png

Заступник Міністра розповіла про зростання ВВП та наголосила,що наступного року планується збільшення фінансування секторубезпеки та оборони, а саме будівництво фортифікаційних споруд.Особливу потребу становитимуть будівельна техніка таматеріали.Також Надія Бігун розповіла про програми, які маютьпідтримувати бізнес, що займається виробництвом. Це ікредитування за пільговою програмою “5-7-9” і повернення 25%вартості купленої сільськогосподарської техніки українськоговиробництва: “Якщо вдасться знайти додаткове фінансування, томожливо розширимо і на інші види техніки українськоговиробництва. Також будуть продовжені гранти на переробку -тобто виробництво”.

Олена Шуляк, Голова Комітету ВРУ з питань організацідержавної влади, місцевого самоврядування, регіональногорозвитку та містобудування, Голова партії “Слуга Народу”, наголосила на важливості підтримки українських виробників іпідприємців: “Міжнародні партнери фінансують соціальну сферу,можуть надавати зброю, але всі воєнні потреби забезпечує нашбізнес”. Пані Олена нагадала про логістичні виклики сьогодення тапочаток офіційних перемовин про вступ в Європейський Союз.Так, 305 регламент було прийнято, але стандарти, що зараззапроваджуються, також мають діяти до того, як ринок цементубуде відкритий для всіх.

image (3).png

“Спершу оборона і Перемога, а потім видатки на відновленняПроте є програми, що стимулюють будівництво зараз”, -зауважила Олена Шуляк. Вона розповіла про надання компенсаціїза зруйноване або пошкоджене житло, так, вже здійснюютьсявиплати на поточний ремонт, зараз розпочинається обмінсертифікатів, а в січні люди зможуть відбудовувати приватнібудинки на тій території, де вони були зруйновані.Окремо, пані Олена відзначила важливість роботи з врахуванняінтересів і виробників, і споживачів будівельних матеріалів, ісуспільства.

Під час дискусії обговорили питання нагляду у сфербудівельних матеріалів.

Наталія Дюжилова, Заступниця Голови Державної інспекції архітектури та містобудування України, розповіла про проблему доступу до стандартів будівельноїпродукції для інспекторів та представників ринку: “В цементнійгалузі вся база стандартів підготовлена до роботи, алеінспектори не можуть ознайомитися з текстами стандартів.Наприклад, в Литві вони представлені в бібліотеці в режиміознайомлення. Це інтелектуальна праця, і вона не може бутинадана у вільному доступі, але може бути представлена вприміщенні бібліотеки. Інспектори повинні ознайомитися зпідрегламентними стандартами, вивчити їх і працювати з цимидокументами”.

Пані Наталія описала як здійснюється перевірка: “Є ЗакоУкраїни “Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчовоїпродукції”, згідно з яким суб’єктом перевірки єрозповсюджувач, що несе відповідальність за продукцію, якунадає”.

image (5).png

Сергій Пилипенко, Голова Комітету КБУ з питань будівельнопродукції, заступник Голови Ради директорів КБУ, Генеральний Директор ПБГ "Ковальська", члена Ради директорів КБУ,охарактеризував ринок цементу в Україні: “Без цементу нездійснюється масштабних проєктів. Я відчуваю ризик нестачі напідставі досліджень об’ємів завданих збитків та потреббудівництва. У 2021 році підприємства вийшли на пік і виробили11 млн тонн цементу. Але бачимо, що в Балаклії виробництвозупинилося, і в Миколаєві теж не працює. Проте динамікаминулого року показує, що ринок відновлюється. Цього рокуочікується близько 7 млн тонн”. Він зауважив, що банківські програми не дозволяють залучатикошти для інвестицій у створення нових виробничих потужностей,і український інвестор не має такого обсягу коштів: “Це сотнімільйонів доларів. Можливо варто в рамках інвест-нянь чиіндустріальних парків створити програми довгостроковогофінансування на ринкових умовах”.

Олександр Мельниченко, в.о. виконавчого директор UkraineInvest, нагадав, що цього року Верховна Рада України ухвалилазаконопроєкт №9015 “Про внесення змін до Закону України “Профінансові механізми стимулювання експортної діяльності” щодострахування інвестицій в Україні від воєнних ризиків”, такзвану “інвест-няню”.

“UkraineInves активно пропагує цей закон. Працюємо з міжнародноюспільнотою, надаємо інформаційну підтримку, працюємо якінвест-няні, - підкреслив пан Олександр. - Пропагандуємоінвестиційну привабливість України навіть в умовах війни”.

Світлана Берзіна, Президент ВГО “Жива планета” - виконавець проєкту GIZ, описала реформи, які будуть реалізовані найближчимчасом в сфері екології та які матимуть вплив на цементнугалузь: “В планах профільного Комітету ВРУ та Міністерствазахисту довкілля та природних ресурсів України просуваннязаконів, що мають бути прийняті в рамках Угоди про асоціаціюміж Україною та Європейським Союзом. Це запобіганнязабрудненню, CBAM - “вуглецевий податок”, ринок торгівліпарниковими газами, проєкт Закону про державний екологічнийконтроль №3091”.

Окремо учасники обговорили значимість залізничних логістичнихшляхів для української економіки та ініціативи, що впроваджує Укрзалізниця.

Павло Качур, Президент Асоціації "Укрцемент", зазначив, щвиробництво відбувається на піку можливостей, оскільки єзапит. На його думку, початок відбудови буде тривалим, так у Сербії і Македонії будівництво досягло високих показників за 4 роки. Він відзначив роль антидемпінгового захисту дляпідтримки здорової конкуренції та наголосив: “Відбудова станешансом, якщо зробимо опертя на власні будматеріали і робочусилу”.Пан Павло звернув увагу учасників на ріст собівартостівиробництва цементу: “Ціна за електроенергію з 2020 до 2023року виросла на 200%, вугілля - на 283%, перевезення - на317%, а перевезення і енергоносії - це 72% собівартостіцементу”.

Володимир Власюк, Директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза" зауважив, що будівництво може мати значний вплив на економіку,оскільки має великий внутрішній компонент на відміну від іншихгалузей, проте існує проблема низької завантаженості потужностей.

Андрій Скрипник, в.о. директора ДП “НДІБМВ”, описав трсценарії розвитку потреб ринку цементу: “За нашими оцінками,мінімальна песимістична цифра на період відбудови - близько 20млн тонн. Ймовірні оцінки становлять 30 млн тонн. А прооптимістичні не будемо говорити, хоча деякі європейці оцінюютьв 90 млн тонн. Але ми розуміємо, що це нереально”. Отримані аналітичні дані дозволять якісно формувати політикупідтримки галузі виробництва будівельних матеріалів тазалучати додаткові інвестиції.КБУ відкрита до співпраці, щоб вести постійний конструктивнийдіалог задля майбутньої відбудови України.

ПЕРЕМОЖЕМО І ВСЕ ВІДБУДУЄМО!

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ! 

СЛАВА УКРАЇНІ! 

Хотите первыми узнавать новости недвижимости?

Процесс строительства является первым визуальным результатом работы девелопера и серьезно влияет на его имидж. Однако существует немало важных факторов, от которых зависит репутация застройщика:

  • Четкий выбор расположения. Строительство жилого комплекса девелоперами в Киеве не должно приносить неудобства местным жителям квартала.
  • Внимание к будущим жителям новостройки. Стоит учитывать все детали при строительстве дома - планировку, инфраструктуру, вид из окна и т.д.
  • Использование качественных и экологических материалов для создания постройки.
  • Открытая коммуникация с клиентом.
  • Обслуживание объекта недвижимости во время и после строительства.

Застройщики Киева и как выбрать надежную строительную компанию.

Киевские строительные компании переживают о своем статусе, предоставляя клиентам лучшие условия проживания и особые предложения. Купить недвижимость у застройщика можно на выгодных условиях рассрочки или кредитования. Такой способ позволяет приобрести жилье на первичном рынке, не отдавая сразу большую сумму денег. 

Часто киевские строительные фирмы предоставляют праздничные и сезонные акции, от которых сложно отказаться. В некоторых случаях на начальных этапах строительства вы можете заказать перепланировку жилья. Так, вы получите желаемую квартиру или дом, которую не придется переделывать самостоятельно.

При покупке жилья у застройщика в Киеве вам предоставляется развитая социальная и торговая инфраструктура района, надежные коммуникации, собственный паркинг, безопасность проживания, юридическая помощь при оформлении сделки и большое пространство для воплощения желаний.

Стоит тщательно подходить к выбору строительной компании, чтобы не попасть на девелопера, строящего дом на протяжении долгих лет.

Выбор строительной организации на сайте address.ua

Портал недвижимости предоставляет широкий каталог строительных компаний. Найти наиболее подходящий вариант можно с помощью актуального описания киевских девелоперов. На сайте вы узнаете о построенных объектах, динамике строительства и специализации каждой фирмы.

Для тщательного подхода к поиску девелопера в Киеве предоставляются следующие характеристики: 

  • Контактная информация.
  • Описание.
  • Готовые жилые комплексы.
  • Преимущества компании.
  • Награды и звания.

Стоимость жилья в доме от застройщика рассчитывается за один квадратный метр и зависит от многих факторов: района расположения, площади, этажности, планировки, инфраструктуры и состояния придомовой территории.

На портале размещена фактическая и достоверная информация о строительных организациях Киева, которая поможет сделать правильный выбор.

Показать больше
Развернуть
В других странах
Вопросы, пожелания, реклама

Администрация оставляет за собой право удалять дублирующиеся объявления, объявления с недостоверной или слишком общей информацией, а также прямую рекламу услуг. Администрация сайта не несёт ответственности за какие-либо противоправные действия, связанные с опубликованными у нас объявлениями. Информация подаётся "как есть". Будьте бдительны при аренде или покупке объектов!

Все права защищены и охраняются действующим законодательством. Использование материалов с данного сайта возможно только с письменного разрешения компании «Адрес». Администрация сайта не несет ответственности за содержание размещенных объявлений.

;

Процесс строительства является первым визуальным результатом работы девелопера и серьезно влияет на его имидж. Однако существует немало важных факторов, от которых зависит репутация застройщика:

  • Четкий выбор расположения. Строительство жилого комплекса девелоперами в Киеве не должно приносить неудобства местным жителям квартала.
  • Внимание к будущим жителям новостройки. Стоит учитывать все детали при строительстве дома - планировку, инфраструктуру, вид из окна и т.д.
  • Использование качественных и экологических материалов для создания постройки.
  • Открытая коммуникация с клиентом.
  • Обслуживание объекта недвижимости во время и после строительства.

Застройщики Киева и как выбрать надежную строительную компанию.

Киевские строительные компании переживают о своем статусе, предоставляя клиентам лучшие условия проживания и особые предложения. Купить недвижимость у застройщика можно на выгодных условиях рассрочки или кредитования. Такой способ позволяет приобрести жилье на первичном рынке, не отдавая сразу большую сумму денег. 

Часто киевские строительные фирмы предоставляют праздничные и сезонные акции, от которых сложно отказаться. В некоторых случаях на начальных этапах строительства вы можете заказать перепланировку жилья. Так, вы получите желаемую квартиру или дом, которую не придется переделывать самостоятельно.

При покупке жилья у застройщика в Киеве вам предоставляется развитая социальная и торговая инфраструктура района, надежные коммуникации, собственный паркинг, безопасность проживания, юридическая помощь при оформлении сделки и большое пространство для воплощения желаний.

Стоит тщательно подходить к выбору строительной компании, чтобы не попасть на девелопера, строящего дом на протяжении долгих лет.

Выбор строительной организации на сайте address.ua

Портал недвижимости предоставляет широкий каталог строительных компаний. Найти наиболее подходящий вариант можно с помощью актуального описания киевских девелоперов. На сайте вы узнаете о построенных объектах, динамике строительства и специализации каждой фирмы.

Для тщательного подхода к поиску девелопера в Киеве предоставляются следующие характеристики: 

  • Контактная информация.
  • Описание.
  • Готовые жилые комплексы.
  • Преимущества компании.
  • Награды и звания.

Стоимость жилья в доме от застройщика рассчитывается за один квадратный метр и зависит от многих факторов: района расположения, площади, этажности, планировки, инфраструктуры и состояния придомовой территории.

На портале размещена фактическая и достоверная информация о строительных организациях Киева, которая поможет сделать правильный выбор.

Показать больше
В других странах
Вопросы, пожелания, реклама
Показать больше

Администрация оставляет за собой право удалять дублирующиеся объявления, объявления с недостоверной или слишком общей информацией, а также прямую рекламу услуг. Администрация сайта не несёт ответственности за какие-либо противоправные действия, связанные с опубликованными у нас объявлениями. Информация подаётся "как есть". Будьте бдительны при аренде или покупке объектов!

Все права защищены и охраняются действующим законодательством. Использование материалов с данного сайта возможно только с письменного разрешения компании «Адрес». Администрация сайта не несет ответственности за содержание размещенных объявлений.

;